Cartier-Bresson, Pera’da



Pera Müzesi, 2006 programını önemli 2 sergi ile açıyor; Fotoğrafın efsanevi ustası Henri Cartier - Bresson’un ‘Fotoğrafçı’ dizisindeki yapıtları ve Modernleşme sürecindeki Türk resminde ‘Kadınlar, Resimler, Öyküler’.

Haziran 2005’te kapılarını ziyarete açan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 2006 yılı programını 2 ayrı büyük ses getirecek sergi ile 28 Ocak’tan itibaren açıyor. Fotojurnalizmin babası olarak gösterilen, fotoğrafın efsanesi olarak anılan ve canlı, içgüdüsel bir biçimde yakaladığı görüntülerle yaşadığı yüzyıla tanıklık etmiş Fransız fotoğrafçı Henri Cartier - Bresson’un (1908 - 2004) “Fotoğrafçı” dizisindeki yapıtları Magnum Ajansı, Henri Cartier-Bresson Vakfı ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle hazırlanıyor.

“Çağın Gözü” olarak nitelendirilen ya da fotoğraf dünyasının tek kişiye tanıdığı ‘adının baş harfleriyle anılma’ ayrıcalığıyla HCB’nin, Pera Müzesi’nde sergilenecek 155 adet yapıtı fotoğrafa gönül verenler tarafından büyük heyecanla bekleniyor.

Aynı tarihte açılacak diğer sergi ise, sanat tarihçisi Doç. Dr. Zeynep Yasa Yaman’ın danışmanlığında hazırlanan “Kadınlar, Resimler, Öyküler / Modernleşme sürecindeki Türk resminde ‘kadın’ imgesinin dönüşümü”… Çeşitli kamu kurumlarından ve özel koleksiyonlardan seçilerek bir araya getirilen 50’yi aşkın resim Meşrutiyet’ten 1950’ye, Türk resim sanatının gelişme, çağdaşlaşma yıllarını ve bu dönemler içinde ‘kadın’ imgesinin dönüşümünü çarpıcı ve anlamlı bir şekilde ortaya koyacak.

Pera Müzesi’nde halen devam eden ve Kurban Bayramı süresince de ziyaret edilebilmesi için 15 Ocak tarihine kadar uzatılan “Jean Dubuffet” ile “Camaltında Devr-i Alem” sergilerinin kaldırılmasından sonra, 28 Ocak’ta sanatseverlerin ilgisine sunulacak olan Henri Cartier-Bresson fotoğrafları ile kadın temalı resim sergisi 9 Nisan 2006’ya kadar açık kalacak.