’Eski Maraş’tan Geriye Ne Kaldı’ Panelinde Tarihi Miras Tartışıldı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Oktay Ekinci, tarihi, mimari ve kültürel mirasın bir toplum için çok büyük değer oluşturduğunu belirterek, ‘’Dolayısıyla tarihsel mirastan ne kaldıysa geriye, o bizim aklımızdır. O nedenle tarihsel miras azaldıkça aklımız, hatıralarımız, anılarımız azalıyor. Hatıraları, anıları olmayan, belleği zayıflayan insanların durumu neyse, biz de toplum olarak o duruma düşüyoruz’’ dedi.

Ekinci, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) ve Mimarlar Odası Kahramanmaraş Temsilciliği işbirliğiyle düzenlenen ‘’Eski Maraş’tan Geriye Ne kaldı?’’ konulu panelde yaptığı konuşmada, aklın ilerlemeye başladığı, inançtan ayrıldığı ve hurafelerin yerini bilimin almaya başlamasıyla birlikte toplumların da ilerlemeye başladığını kaydetti.

Ekinci, geleceğini düşünmeye başlayan toplumların akıllı hareket etmeye mecbur olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: ‘’Ama uygarlık ve sanat tarihinde aklın yaratıcılığını görüyorsunuz. Bin 500 yıldır ayakta duran bir Ayasofya’ya bakıldığı zaman, önce depreme karşı ne kadar dayanıklı olduğunu görüp hayret ediyoruz. Hayret ettiğimiz şey insan aklı ve yaratıcılığıdır. Bir depremde yeni yapılan bir betonarme bina çökerken, yanındaki bir geleneksel yapı çökmüyorsa, üstelik onca ilkel teknoloji ile yapılmasına karşın hayret ediyorsak eğer, hayret ettiğimiz şey insan aklıdır. Dolayısıyla tarihi miras, aklın birikimleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle çağımız düşüncesinde korunması gereken değerler olarak gözetilmektedir.’’