Çatalhöyük Sırayla Değil, Parayla!



Yıllık ziyaretçi sayısı 20 binlere ulaşan, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Konya’daki Çatalhöyük’te, bilet sistemine geçilmesi için çalışma yapılıyor. Konya Müze Müdürü Erdoğan Erol, yaptığı açıklamada, Çumra ilçesi sınırları içinde yer alan Neolitik Çağ yerleşim alanı Çatalhöyük’ün, benzer höyüklerden, kerpiçten yapılan evlerdeki duvar resimleriyle ayrıldığını belirtti.

13 yıldır İngiliz Arkeolog Profesör Ian Hodder’in başkanlığında Çatalhöyük’te yürütülen kazı çalışmalarının, dünya arkeoloji çevrelerince yakından izlendiğini anlatan Erol, “Son yıllarda Çatalhöyük’te bulunan ‘ayı şeklindeki heykelcik’ başta olmak üzere, insanın dünyadaki serüvenine ilişkin ipuçları taşıyan yeni buluntular, tüm dünyada ilgi uyandırıyor” dedi.

Çatalhöyük ile ilgili yayınlanan makaleler ve basında çıkan haberlerin, özellikle yabancı turistler için höyüğü ilgi odağı haline getirdiğini vurgulayan Erol, “Aynı zamanda kazı başkanı Hodder’in 2006 yılında yayınladığı ‘Çatalhöyük - Leoparın Öyküsü’ adlı kitabı ve son dönemde İstanbul’da açılan Çatalhöyük sergileri de kazı alanına ilgiyi artıran diğer unsurlar oldu” dedi.

Bilet ücreti 2 YTL’den fazla olmayacak
Erol, tüm bu gelişmelerin son dönemde Çatalhöyük’e olan ziyaretçi sayısını artırdığını belirterek, “Halen kazı çalışmalarının devam ettiği, ücretsiz gezilebilen Çatalhöyük’te ziyaretçi yoğunluğu artınca biletli giriş uygulaması gündeme geldi. Konya’daki müze, kazı ve ören yerlerinin ziyaretçi sayılarıyla ilgili bilgileri ilettiğimiz bakanlık yetkilileri, Çatalhöyük’te ziyaretçi sayısını yılda yaklaşık 20 bin olduğunu öğrenince, bizden bu höyüğün biletli gezilmesiyle ilgili ön çalışma yapmamızı istedi. Biz de konuyla ilgili bakanlığa bir yazı yazarak, Çatalhöyük’te biletli giriş uygulamasının başlatılmasını talep ettik. Konuyla ilgili bakanlığa gönderdiğimiz yazıda, bilet ücretinin 2 YTL’den fazla olmamasını önerdik” diye kaydetti.

Uygulamaya ne zaman başlanacağının henüz belli olmadığını dile getiren Erol, burada 9 bin yıl öncesine ait buluntuların sergileneceği Çatalhöyük Müzesi’nin kurulması için de çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.