Çatalhöyük'te Yeni Bulgular Gün Işığına Çıkıyor



Boeing'in ana sponsorları arasında yer aldığı, dünyanın en eski toplu yerleşim merkezlerinden biri olarak kabul edilen Çatalhöyük'te, 2009 dönemi arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor.

22 ülkeden 120 kişinin bir araya geldiği kazı ekibinde, İstanbul Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi'nden de birer grup yer alıyor. 15 Eylül 2009 tarihine kadar sürecek kazılarda, yeni keşfedilen yapıların içinde yer alan iyi korunmuş durumdaki 3 metrelik bir duvar kalıntısıyla, mezarlık bölgesinde bulunan yabani boğa boynuzları gibi yeni bulguların gün ışığına çıkarılması amaçlanıyor. Bu yılki çalışmalar kapsamında ayrıca, batı höyüğünde de kazılar yürütülüyor.

Konya'nın Çumra ilçesi yakınında yer alan 9.000 yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük, Neolitik dönemde, yaklaşık 8.000 insanın yaşadığı geniş bir "kasaba" olarak kabul ediliyor. UNESCO'nun "Dünya Mirası Listesi"nde de yer alan Çatalhöyük, 1960'larda James Mellaart tarafından keşfedildi. Kapsamlı kazı çalışmaları, Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nün desteği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle, 1993'te Ian Hodder başkanlığında yeniden başladı. Çatalhöyük arkeolojik kazılarının 2017 yılına kadar devam etmesi planlanıyor.

Çatalhöyük'te devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Ian Hodder, "Bu yılki kazılarla amaçlanan, kazı alanının Güney Açması'nda yer alan bazı yangına mağruz kalmış binaları açığa çıkartmaktı. Çatalhöyük'teki yerleşim yerinin zaman içerisindeki gelişimini daha iyi anlamak için çalışmalarımızı bu alanda yoğunlaştırıyoruz. Alanda Seviye 4'e ulaşıldığında, Çatalhöyük'te büyük bir değişimin meydana geldiğine dair çeşitli bulgular bulundu. Bu seviye, 1.400 yıl süren yerleşim süresinin ortalarına denk geliyor. Seviye 6'da ise daha çok yanmış binalara rastlandı. Bu binalardan bazısının duvarlarının 3 metreden yüksek olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, bu seviyede ortak kullanılan fırınların ve kil almak için açılan çukurların bulunduğu açık alanlar tespit edildi." dedi.

Batı Höyüğü'ndeki kazılarla ilgili de açıklama yapan Hodder, "Batı Höyük, Doğu Höyük'teki Neolitik sürecin bitiminden sonra yerleşimin başladığı Kalkolitik dönem alanı. Trakya Üniversitesi'ndeki uzmanlardan oluşan bir ekip, burada iç payandaları olan göçmüş bir bina buldu. Almanya ve Amerika ortaklığındaki bir başka ekip de, Batı Höyük'ün bir başka kısmında, içten payandaları ve geçici olarak kullanılmış tabanları olan bir ev grubunu açığa çıkardı." diye konuştu.

Çatalhöyük kazıları hakkında...

Londra Üniversitesi (UCL) ve Stanford Üniversitesi kökenli uluslararası bir ekip, 1993'ten bu yana, Kültür Bakanlığı'nın izni ve Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nün desteğiyle Çatalhöyük'te arkeolojik çalışmalar yürütüyor. Projenin ana sponsorluğunu Boeing ve Yapı Kredi Bankası üstlenirken, Shell ve Merko da sponsorlar arasında yer alıyor. Projeye ayrıca, Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsü, Stanford Üniversitesi, Dünya Kültürel Mirası Fonu, Londra Üniversitesi (UCL), Türk Kültür Vakfı, Amerikan Elçiliği, Poznan Üniversitesi ve Polonya Kültür Mirası Konseyi mali katkı sağlıyor.