Çatılarınız Depremle Yüzleşmeye Hazır mı?



Atila Gürses, yıkılıp yeniden yapılan binalarda sorunlar giderilse de, strüktürü sağlam olan binaların da baştan aşağı incelenmesinin gerektiğine dikkat çekti. Binalar sağlam olsa da, ne ile kaplanıldığı bile bilinmeyen çatıların depremden en çok etkilenen bölüm olduğunu söyleyen Gürses, şöyle konuştu:

“Deprem sonucunda oluşan can kayıplarının önemli bir bölümü çöken çatılardan ve çatıdan düşen malzemelerden kaynaklanıyor. Türkiye’deki 20 milyonluk konut stokunun önemli bir bölümünün çatısı depremle yüzleşmeye hazır olmayan, geleneksel uygulama metotları ve malzemelerle yapılmış eski usul çatılar”.

17 Ağustos depreminden sonra pek çok şey değiştiğine dikkat çeken Atila Gürses, “Artık binalara farklı bir gözle bakıyoruz. Binalarda salon salomanje arayışı yerini, strüktüre bıraktı. Ancak bilinçlenmemizin istenen düzeye gelmesi için yapının her bir bileşeninin ve hareketli mobilyaların deprem etkisi karşısındaki davranışlarını dikkate alarak gereken tedbirleri almalıyız” dedi. Gürses, acı kayıplar yaşamamak için depremi bir afet değil gündelik hayatın bir parçası olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.