Ülkenin dört bir yanında yıkım ve talan projelerine onay merciine dönüşen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sermayeye yeni bir kolaylık sağlamak için kolları sıvadı.
BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; hemen hemen tüm projelerin onaylandığı çevresel etki değerlendirme (ÇED) ve ruhsat süreçleri hızlandırılıyor. Böylece acele kamulaştırma kararları ve merkezi izin mekanizmaları devreye girecek, yurttaşların arazilerine el konulurken yağma ve talan projeleri hızla hayata geçirilecek.
Türkiye gazetesinin “Enerjiye süper izin dopingi! Yatırımcıların uzun süredir beklediği düzenleme Meclis’e geliyor” başlıklı haberinde, AKP Grup Yönetimi’nin bu çerçevede ilgili bakanlık temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, enerji yatırımlarının izin süreçlerinin kısaltılmasını içeren kanun teklifini görüştüğü belirtildi.
Haberde, teklif ile enerji yatırımlarında 48 ay olan ön lisans başvuru süresinin 15 ila 18 aya, ÇED sürecinin ise 3 ila 6 aya düşürülmesinin planlandığı aktarıldı. Ayrıca teklif kapsamında, imar ve ruhsat süreçlerinin de üç ayda tamamlanması ve enerji yatırımlarında acele kamulaştırma uygulamasının devreye alınması hedefleniyor.
Her proje onaylanıyor
ÇED süreçlerinin içinin boşaltıldığını veriler de ortaya koyuyor. 2022’de 4 bin 176 projeye ‘ÇED gerekli değildir’, 463 projeye ‘ÇED olumlu’ kararı verilirken, ‘ÇED olumsuz’ kararı verilen proje sayısı yalnızca dört oldu.
2023 yılı içerisinde ise 4 bin 472 projeye “ÇED gerekli değildir”, 553’üne “ÇED olumlu” kararı verilirken, sadece 10 dosya için “ÇED olumsuz” kararı verildi.
2024 yılında da tablo değişmedi. Sermaye, Bakanlıktan istediğini aldı. Toplam 12 bin 863 proje başvurusu yapıldı. Bu projelerden 3 bin 813’üne “ÇED gerekli değildir” kararı verilirken, yalnızca 11 projeye “ÇED olumsuz” kararı çıktı. Ayrıca 666 projeye “ÇED olumlu”, 76 projeye ise “ÇED gereklidir” kararı verildi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.