Çelebi, Bodrum Havaalanı’na Talip

İstanbul Atatürk Hava Limanı İç ve Dış Hatlar terminalleri için açılan ihaleye son anda giremeyen ve geçtiğimiz hafta yapılan ihaleyi TAV’a kaptıran Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan Çelebioğlu Tokgöz, Bodrum Havaalanı’nın işletmesine talip olacaklarını söyledi.

İhaleye duruma göre bir ortak veya tek başlarına gireceklerini kaydeden Çelebioğlu, “Yap-işlet-devret modeliyle işletmeye açılacak olan Bodrum Havaalanı’na miktarla değil, süreyle ihaleye teklif veriyorsunuz. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne en kısa süreyi verenin ihaleyi alacağını düşünüyoruz. Şartnamede talep edilenlere göre biz de ortakla ya da tek başımıza ihaleye gireceğiz.” dedi.

Geçen hafta İstanbul Hava Limanı’nın 15,5 yıllık işletme hakkını kazanan Tepe-Akfen-Vie’nin (TEPE) verdiği rakamın fazla olmadığını söyleyen Çelebioğlu, Atatürk Hava Limanı işletmesinin bu paraya değeceği görüşünde. İhaleye girmeleri halinde kendilerinin de 2 milyar dolar veya üzerinde bir miktar teklif etmeyi düşündüklerini vurgulayan Çelebioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz ihaleye girmek için sonuna kadar hazırdık. Ancak son anda ortağımızın ihaleye giremeyeceği anlaşıldı. Ortağımızın girip giremeyeceğini şartname çıkana kadar biz de bilmiyorduk. İhaleye hazırlanma süresinin de bir ay olması yeni bir ortak bulma girişimimizi baştan engellemiş oldu. Kalan son 10 gün içinde yeni bir ortak bulmamız da çok zordu. Bu yüzden ihaleye giremedik, yani elimizden kaçırdık. Bana göre TAV çok iyi bir iş yaptı. Verdiği parayı da 15,5 yılda rahatlıkla geri alacağını düşünüyorum.” Canan Çelebioğlu, Malezyalı firmanın daha az teklif vermesini ise Türk firması ile yabancının bakış açısının farklılığına bağlarken ihalede beklentilerin üzerinde fiyat çıkmasında açık pazarlık usulünün de etkili olduğunu kaydetti. İstanbul Atatürk Hava Limanı’nın işletme hakkının 2021 yılına kadar kiralanması için açılan ihalede TAV, en yüksek teklifi 2 milyar 950 milyon dolar ile vererek ihaleyi aldı. 3 firmanın teklif yaptığı ihalede, Alarko-Corporation America SA teknik yetersizlikler nedeniyle ihale dışı kaldı. Daha sonra yapılan açık artırmada Malezyalı konsorsiyumdan daha fazla teklif veren TAV, hava limanının 15,5 yıllık işletme hakkının sahibi oldu. 3 Temmuz’da hava limanını devralacak olan firma, iç ve dış hatlar terminal binası, katlı otopark ve genel havacılık terminalini işletecek.