Çelik Boru Kullanın



Ankara’da 7 gencin doğalgaz bacasından sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi Doğalgaz Eğitmeni Nafi Baran, milyonlarca insanın evinde kullandığı kombilerin ölüm saçma riskine yönelik alınabilecek önlemleri anlattı. Baran, kombileri bacalara bağlayan alüminyum fleksi boruların çeliklerle değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

‘Dedektör kullanılmalı’

Baran, doğalgazlı ısıtıcılardan kaynaklanan gaz kaçakları veya karbonmonoksit sızıntıları nedeniyle yıllardır çok sayıda ölümlü olayın yaşandığına dikkat çekerek, gaz sızıntısını haber veren dedektörlerin kullanılmasını önerdi.
Cihazın karbonmonoksit algılaması halinde 85 desibel şiddetinde ses çıkardığını ve bunun insan bağırmasına denk geldiğini anlatan Baran, “Ankara’daki olayda bildiğimiz kadarıyla gençlerden biri kapıya ulaşmak isterken yaşamını yitirmiş. Zehirlendiğini anlamış ama korbonmonoksit öyle sinsi bir gazdır ki, fark ettiğinizde zaten son dönemde oluyorsunuz. Kas sistemini etkisiz hale getiriyor. Eğer uyarı sistemi olsaydı daha erken evden çıkıp hayatlarını kurtarabilirlerdi. Gazın kokusunu algıladığınız zaman çok fazla vaktiniz kalmıyor. Önce geniz yanıyor, sonra baş dönmesi ve halsizlik hissediliyor” dedi.
Özellikle evlerde bacalı ve hermetik olmak üzere iki çeşit kombinin kullanıldığını belirten Baran, hermetik kombilerin bacalı kombilere göre daha güvenilir olduğunu ifade etti.