Çelik İhracatçılarının Yeni Hedefi Pakistan ve Bangladeş



Daha önce Şili, Peru ve Kolombiya'yı kapsayan Güney Amerika ülkelerine yönelik ticaret heyeti düzenleyen Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), 6-12 Mart tarihleri arasında hedef pazar olarak belirlediği Pakistan ve Bangladeş'e gidiyor.

ÇİB'den yapılan açıklamaya göre, daha önce Şili, Peru ve Kolombiya'yı kapsayan Güney Amerika ülkelerine yönelik ticaret heyeti düzenleyen ÇİB, 6-12 Mart tarihleri arasında hedef pazar olarak belirlediği Pakistan ve Bangladeş'e gidecek.

ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Ekonomi Bakanlığı'nın ''Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi'' tebliği kapsamında düzenlenen ticaret heyetinin gelişen Türk çelik sanayinin üretimine yeni pazarlar açmak amacıyla yapıldığını belirtti.

Güney Amerika, ziyareti ihracatı yüzde 160 artırdı

Geçen yıl ekim ayında Şili, Peru ve Kolombiya'ya çelik ticaret heyeti ziyareti gerçekleştirildiğini hatırlatan Ekinci, bu üç ülkeye olan ihracatın heyet öncesi 3 aylık dönemde toplam 30 milyon dolar olduğunu, ziyaret sonrası 3 aylık dönem değerlendirildiğinde ihracatın yaklaşık yüzde 160 oranında artarak 79 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Yeni hedef ülkelerin Pakistan ve Bangladeş olduğunu belirten Ekinci, şunları kaydetti:

''Pakistan ve Bangladeş'le tarihten gelen kuvvetli bağların ticarete pek yansımıyor. Bu ülkelerin ithalatlarına bakıldığında payımızın çok düşük olduğu görülüyor. Hedefimiz, 2010 yılı çelik ithalatının sadece yüzde 2,52'sini Türkiye'den yapan Pakistan ve Bangladeş'in ithalat pastasından daha büyük pay almaktır. Dünyanın her yerinde rekabet edebilen Türk çelik sanayi, bugüne kadar ihmal edilmiş bu ülkelerde de son derece rekabetçi olacaktır.''

Türkiye'nin çelik ihracatı 2012'nin ilk iki ayında, 2,6 milyar dolara ulaştı. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat miktar açısından yüzde 14,3 artışla 3,25 milyon tona, değer açısından ise yüzde 16,1 artışla 2,62 milyar dolara yükseldi.

Ocak-şubat ihracatında, ilk sırayı 423 bin ton ile Arabistan alırken, bu ülkeyi 322 bin ton ile ABD ve 294 bin ton ile Irak izledi. Geçen yıla kıyasla ilk iki aylık dönemde en büyük artışın yaşandığı ülkeler Arabistan, ABD ve Irak olurken, en fazla düşüş sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya ve İspanya'da yaşandı.