"Çelik İthalatı Derhal Kısıtlansın"



Amerikan çelik sektörünün yöneticileri Başkan Donald Trump'a mektup göndererek, ithalatın derhal kısıtlanmasını istediler.

Mektupta yöneticiler, sektörün hükümetin kararsızlığının sonuçlarından zarar gördüğünü ancak bunun Trump'ın "cesur liderlik" ve "önce Amerika" vizyonu ile aşılabileceğini söylediler.

Mektupta, "Harekete geçmek acil bir zorunluktur. 'Section 232'ye nisan ayında başlanmasından bu yana ithalat hızla yükselmeye devam ediyor. İthalat anlamlı bir biçimde düzenlenmeli ve yerel sanayinin kârlılığı ile sağlıklı kapasite kullanımı düzeyleri yeniden kurulmalıdır."

'Section 232' soruşturması

ABD ticaret bakanlığının çelik ithalatının ulusal güvenlik üzerindeki etkisini araştıran çalışması henüz sonuçlanmadı. Bu arada ithalat yeniden 2015 düzeylerine yükseldi. Ticaret bakanlığı, "Section 232" denilen soruşturmayla getirilecek tavsiyeleri açıklamayı erteliyor.

Bu soruşturmayla çelik ithalatının ulusal güvenlik için bir tehlike oluşturup oluşturmadığına yanıt arınıyor. Soruşturmanın sonucuna göre Trump, çelik sektöründe geniş kapsamlı kotalar veya gümrük vergileri getirebilir.

Çelik ithalatı yüzde 22 arttı

American Iron and Steel Institute (AISI) adlı sektör kuruluşu çarşamba günü yaptığı açıklamayla, bu yılın Temmuz ayı sonunda kadar yapılan çelik ithalatının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 arttığını ve ithal ürünlerin ABD pazarının yüzde 28'ini oluşturduğunu duyurdu.

AISI'nin başkanı Tom Gibson, Trump yönetimi Kuzey Kore'den maliye politikasına kadar birçok sorunlu alan ile uğraşırken sektörün konuyu "gündemin merkezinde" tutmaya çalışacağını belirterek Türkiye'den Güney Kore'ye kadar birçok ülkenin ABD pazarını kullanarak üretim fazlasını erittiğini, bu nedenle ABD'li üreticilerin kapasite kullanım oranının yüzde 75'te kaldığını belirtti.