Çelikçinin Yunanistan Kabusu



Steel Business Briefing'de yer alan habere göre Türk tüccarlar, pazarın nisan ortasından beri Erdemir'in yeni fiyatlarını beklediğini belirttiler. Haberde; komşu Yunanistan'daki belirsizliğin pazarda tereddüde yol açtığına dikkat çekiliyor. Bir çelik servis merkezi yetkilisi, Yunanistan'ın olası bir moratoryum ilanının sadece Yunanistan'ı değil, AB ülkelerinin ekonomisini de etkileyebileceğini kaydetti.
 
Artış düşük olacak


Türkiye'deki bazı ekonomistler de borç geri ödemelerinde açıklanabilecek bir ertelemenin, Yunanistan'ı değil, çoğunlukla alacaklılarını etkileyeceğini düşünüyor. Bu durumun, AB ile yakın ticari ilişkileri bulunan Türkiye çelik pazarında dolaylı, fakat negatif bir etki yapabileceği belirtiliyor.

Erdemir'in, 720 dolar/ton olan sıcak sac fiyatlarını yaklaşık 80 dolar/ton artırması bekleniyordu. Ancak Türk pazar kaynakları şu an, 30-40 dolar/ton civarında daha ufak bir artış bekliyor; çünkü BDT'nin teklif fiyatları da düşüş gösteriyor. Ukrayna'dan pazarlıkların ardından 700 dolar/ton cfr'ye sıcak sac alınabiliyor. Türkiye'deki bir üretici, 12 mm ve daha ince sıcak sacları 720-730 dolar/ton fiyatından satıyor. 2008'in ikinci yarısında yaşanan çöküşün ardından pazar ihtiyatlı bir tutum izlediğinden, fiyatlarda aşağı ya da yukarı yönlü keskin bir değişiklik beklenmiyor.

Öte yandan Steel Business Briefing'in yerel pazar kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Türkiye'de ithal hurda fiyatları geçen hafta da düşüşünü sürdürdü ve uluslararası pazarlardan dört ya da beş denizaşırı hurda kargosu sipariş edildi.

Teyit edilen en son satışlara göre Baltık bölgesinden 412 dolar/ton cfr'ye 25.000 ton A3 kalite hurda ile 417 dolar/ton cfr'ye 18.000 ton kıyılmış hurdadan oluşan karma bir kargo satıldı. ABD'nin doğu yakasından 18.000 ton kıyılmış, 18.000 ton HMS 1&2 80:20 ve 4.000 ton da bonus hurdadan oluşan bir başka kargo ise 414 dolar/ton cfr'ye sipariş edildi.

Teklif fiyatları önceki haftaya göre 5-10 dolar/tonluk bir düşüşe işaret ediyor. Şu an ABD'li tedarikçilerden kıyılmış hurda için 415 dolar/ton cfr, HMS 1&2 80:20 hurda için 410 dolar/ton cfr, Avrupalı tedarikçilerden ise HMS 1&2 70:30 hurda için 405 dolar/ton cfr seviyesinde teklifler geliyor. BDT'nin teklifleri A3 kalite hurda için istikrarlı gözüküyor.