Cementir Beyaz Çimento Devi Oldu



Türkiye'de Çimentaş'ın sahibi olan İtalyan çimento devi Cementir, Danimarkalı FLS Industries'in çimento ve beton faaliyetlerini 572 milyon Euro'ya satın aldı. Bu operasyonun Çimentaş'a yeni roller getireceği belirtildi.

ÜÇ yıl önce 202.4 milyon Euro ödeyerek Çimentaş'ı satın alan İtalyan çimento devi Cementir, şimdi de Danimarkalı FLS Grubu'nun çimento ve beton faaliyetlerini 572 milyon Euro'ya aldı. Böylece Cementir, dünyanın en büyük beyaz çimento üreticisi konumundaki Danimarkalı Aalborg ile Türk Çimentaş kardeş şirket oldu. Çimentaş Grup Genel İlişkiler Koordinatörü Mustafa Güçlü, Çimentaş olarak Cementir'in satınalmalarında teknik düzeyde aktif rol aldıklarını ve Çimentaş elemanlarının özellikle değerleme konusunda görevlendirildiğini söyledi.

Çimentodaki bu dev satınalmanın Türkiye'de de Çimentaş yatırımı bulunan Cementir'in uluslararası rekabetteki konumunu güçlendirdiği ve grubu dünyanın en büyük çimento üreticisi konumuna yükselttiği bildirildi. Mustafa Güçlü, satınalma sonrasında Çimentaş'ın da yeni yapılanmada ilave sorumluluklar üstlenmesini beklediklerini vurguladı.

AALBORG VE UNICON

Cementir bu operasyonla, FLS Industries'in çimento faaliyetlerini yürüten Aalborg Portland adlı şirketi ile beton faaliyetlerini yürüten Unicon adlı şirketlerini satın almış oldu.

Aalborg Portland 202.4 milyon Euro cirosu ve 900 çalışanı ile yılda 3.5 milyon ton kapasiteye sahip. Şirketin Danimarka, ABD, Mısır ve Malezya'da üretim tesisleri bulunuyor.

Satınalınan diğer şirket Unicon ise 179.1 milyon Euro ciroya ve 750 kişilik istihdama sahip. Bu şirketin de Danimarka, İsveç, Norveç ve Polonya'da üretim tesisleri var. Cementir'ın bu iki satınalması için 572 milyon Euro değer biçildi. Satınalma operasyonu bu yılın son çeyreğinde tüm yasal yönleriyle tamamlanmış olacak.

2003 yılı verileri baz alındığında satın almalar sonrası Cementir'in cirosu 674 milyon Euro'ya çalışan sayısı ise 3 bin kişiye yükseliyor. Grubun yıllık çimento üretim kapasitesi 11.1 milyon tona yıllık beton satışı da 3 milyon metreküpe çıkıyor. Ayrıca Cementir, beyaz çimentoda dünyanın en büyük üreticisi konumuna ulaşıyor ve başta Akdeniz Havzası ve Kuzey Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren global bir oyuncuya dönüşüyor.

70 ülkeye yayıldı

İTALYAN çimento devi Cementir, Danimarka'da gerçekleştirdiği satınalma sonrasında 70 ülkede üretim ve ticari faaliyet gösterir konuma geldi. Cementir böylece başta Akdeniz havzası ve Kuzey Avrupa olmak üzere dünyaya yayılmış oldu. Cementir'in Başkanı Francesco Caltagirone Jr. "Bu operasyonla grubumuzun uluslararası seviyede rekabet gücü arttı" dedi.

Uzanlar'ın çimento fabrikalarına bakarız

ÇİMENTAŞ Grup Genel İlişkiler Koordinatörü Mustafa Güçlü, önümüzdeki dönemde yeni yapılanlamalarda yönetimsel olarak da yeni görevler beklediklerini belirterek şöyle konuştu: "Yurt içinde de yakın gelecekte Uzan Grubu'ndan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devir alınan çimento fabrikaları yakın zamanda satışa çıkacak. Birçok grup gibi biz de bu satışlarla ilgiliyiz. Bir öğütme tesisi ve 9 fabrika satılacak. İnşaat sektörü halen canlanmış değil ve Türkiye'de çimento tüketimi 1998 seviyesi olan 34 milyon tona göre çok düşük. İhracata ağırlık verilmiş durumda. Birkaç yıldır yılda 1 milyon tonluk iç tüketim artışları oluyor. Sektör bir taraftan ihracat yapıyor bir taraftan da iç pazarın düzelmesini bekliyor."