Cenevizliler’den Kalan Son Sur Kalıntıları Yok Olmak Üzere



Ortaçağ’da bir Ceneviz yerleşimi halini alan Galata, 1304 yılından itibaren surlarla çevrilmeye başlandı. Zaman içinde doğal afetler ve yapılaşma ile Ceneviz surlarının önemli bir bölümü yok oldu. Geriye kalan az sayıdaki kalıntılar ise, adeta kaderine terk edildi. DHA’da yer alan habere göre; o az sayıdaki yerlerden biri olan ve bugün Beyoğlu Bereketzade Mahallesi Galata Kulesi Sokak’ta bulunan sur kalıntıları da yok olmak üzere. Yaklaşık 700 yıldır ayakta kalan bu kalıntıların temel seviyesinde ve ana kayada açılma ve boşalmalar görüldü.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Bunun üzerine Arkeologlar Derneği İstanbul Şube yönetimi, resmi makamları uyararak acilen tedbirlerin alınmasını talep ederek harekete geçti ve Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Özar, "Galata’nın Ceneviz Dönemi’nden günümüzde kalmış az sayıda kalıntısından biri olan bu yapının yok olmaması için gerekli tedbir alınmıyor” açıklaması yapıldı. Derneğin başvurusuna Mart ayında yanıt veren İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ilgili belediyenin acil önlem almasını istedi. Ancak aradan geçen sürede sur ve çevresinde hiçbir önlem alınmadı.



Özar, sur temelindeki göçüğün neden olacağı sorunlara da dikkat çekerek, "Bir de şu açıdan riskli. Surun hemen üstünde Saint Pierre Katolik Kilisesi bulunuyor. Bu kilise için de sur aynı zamanda bir istinat duvarı vazifesi gördüğü için kilise için de bir risk oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Çalışmaların hızla yapılması gerektiğinin altını çizen Şube Başkanı Özar, "Kış gelmeden önce bu işlemlerin yapılması lazım. Çünkü, kışın hava şartların etkisi, yağışların etkisi ile risk oranı artacaktır. Aynı zamanda tedbir alınması için burada bir çalışma yapılması gerekiyor. Kış şartlarında bu tip çalışmaların yürütülmesi teknik olarak da zor oluyor. O yüzden önümüzdeki bu ayların iyi değerlendirilmesi ve bu açılmanın giderilmesi gerekiyor” diye konuştu.