Cerrahpaşa'da Yenileme Çalışmaları Sürüyor



İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa- Cerrahpaşa Yerleşkesi'nde bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ile Nöroloji Binalarının yıkımı denetlendi. Ayrıca restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Neşet Ömer Amfi Binası da ziyaret edildi. Denetlemeye İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın'ın yanı sıra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Sait Gönen, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastane Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, İÜC Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Barış Yıldızlar ile diğer yetkililer katıldı.

DHA’da yer alan habere göre; iki etap olarak planlanan Cerrahpaşa Master Plan yapım uygulamalarından önce, Üst Cerrahpaşa bölgesinde yaklaşık 22 bin metrekarelik bir alana oturan ve yaklaşık 100 bin metrekareden fazla kullanım alanına sahip mevcut binalar yıkıldı. Yakın zamanda ilave olarak yaklaşık 15 bin metrekare kullanım alanına sahip bina yıkılacak. Yıkılan binaların bulunduğu alanda, bir ay önce başlayan arkeolojik kazılar ise devam ediyor.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

Cerrahpaşa Yerleşkesi hastane yapılarını içeren Üst Cerrahpaşa ve eğitim yapılarını içeren Alt Cerrahpaşa olmak üzere iki ana bölgeye ve etaba ayrıldı. Hastane yapılarını barındıran Üst Cerrahpaşa 358 bin metrekare, eğitim yapılarını barındıran Alt Cerrahpaşa ise 258 bin metrekare kapalı alana sahip olacak şekilde toplamda 616 bin metrekare olarak projelendirildi. 550 oda ve 1100 yatak kapasitesine sahip olacak olan Cerrahpaşa'da, 164 yoğun bakım yatağı olacak. Hastane genelinde 36 genel ameliyathane, 7 günlük ameliyathane ve 1 hibrit ameliyathane olmak üzere toplamda 44 ameliyathane servis verecek. Diğer taraftan toplamda 211 muayene odası ve 88 araştırma laboratuvarı bulunacak. Bununla birlikte toplam 697 öğrenci kapasiteli derslik, 2388 kişi kapasiteli amfi ve 522 yataklı yurt inşa edilecek. Yerleşke genelinde uzun yıllardır öğretim üyesi, idari personel, hasta ve hasta yakını için büyük bir problem olan otopark sorununu gidermek adına ise, yer altında toplam 3062 araç kapasiteli otopark ve çeşitli modern sosyal alanlar planlandı.

Sismik izolatörler kullanılacak
LEED Gold Sertifikasının hedeflendiği Cerrahpaşa Yerleşkesinde hastane binaları sismik izolatörlü depreme dayanıklı binalar olarak projelendirildi. Master Planın iki etapta yapılması planlanıyor. İlk olarak 1. etapta Üst Cerrahpaşa bölgesindeki hastane yapıları yapılacak, sonrasında ise Alt Cerrahpaşa'daki binalar yıkılarak 2. etaba başlanacak.

17 tane çelik konstrüksiyon bina yapıldı
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yenileme çalışmaları ile ilgili olarak şunları söyledi: “Korona mücadelesinde çok aktif ve organize bir görev aldı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve bunu başarıyla sürdürüyor. Bu süre içinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesini yenileme projesi de aynı şekilde devam ediyor. Yavaş yavaş Cerrahpaşa projesi için yer açma çalışmalarımız devam ediyor ve binalarımızı boşaltarak yıkıyoruz. Tabii bunları boşaltırken hizmetin aksamaması açısından da Cerrahpaşa'nın içine yaklaşık 17 tane çelik konstrüksiyon bina yaptık ve hasta hizmetinin, eğitim faaliyetinin aksamaması için, bu çelik konstrüksiyon binalara faaliyetleri naklettik. Sırayla da yıkımları gerçekleştiriyoruz."

 

Reklam Goruntulenme Bolumu


Arkeolojik kazı çalışmaları da yapılıyor
Hastanenin Tarihi Yarımada'da yer alması nedeniyle, derin hafriyat çalışmalarına başlanmadan önce arkeolojik kazıların yapıldığını vurgulayan Aydın, “Bildiğiniz gibi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tarihi Yarımada içinde yerleşik. Tarihi Yarımada aslında sit alanı. Sit alanı olduğu için bu bölgede derin hafriyat yapılması için önden bir arkeolojik kazı çalışması yapılması gerekiyor ve bunun ihalesi de TOKİ tarafından yapıldı. Yaklaşık 1 yıldır devam eden bir arkeolojik kazı çalışması da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin boşaltılan 3'te 1'lik alanında başlamış durumda.” şeklinde konuştu.

Tarihi binalar restore ediliyor
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin en eski amfisi olma özelliğine sahip, yaklaşık 90 yıllık Neşet Ömer Amfisi restorasyon çalışmalarını da inceleyen Aydın, “Yerleşke içinde tarihi binalarımız var. 14 Aralık 1930'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de hastanemizde ziyaret ettiği bina restore ediliyor. Yakında açılışını planlayacağız. Diğer tarihi yapıları da sırayla restore etmeye devam ediyoruz. Bunlardan biri de Neşet Ömer Amfisi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin en eski amfisi. Özellikle Tavan mimarisi açısından orijinallik arz eden bir yer. Gelecek nesillere geçmişi yansıtacak bir eser olsun arzusundayız.” dedi.