Cerrahpaşa’ya Prefabrik İstanbul Tıp Sultangazi’ye



Büyük kapasiteli ve yeni yapılmış bir hastane arayan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nin, Sultangazi’de yapımı devam eden bir binaya taşınması gündemde. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin ise yeni binasına kavuşana kadar prefabrik yapıda hizmet vermesi planlanıyor. Taşınmaların nedeni olarak, binaların depreme dayanıksız ve yetersiz olması gösteriliyor. Hürriyet'ten Gülseven Özkan'ın haberine göre, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu, tartışmalı taşınma süreciyle ilgili şunları söyledi:

Taşınma bir buçuk yıl içinde

Türkiye’nin en köklü kurumlarından biriyiz. Fakültemiz eski olduğu için yıkılarak yeniden yapılacak. En erken 1.5 yıl içinde taşınacağız. 2017 başında yeni fakülte için kazma vurulmasını ümit ediyoruz. Yer arıyoruz. 3-5 alternatif olsa da henüz kesinleşmedi. Sultangazi’de yapımı süren 600 yataklı hastane de alternatifler arasında. Yaklaşık 1.300 hastane yatağımız var. Yeni yapılan devlet hastanelerinin kapasitesi 600 civarında, en fazla 900’e kadar çıkabiliyor. Sağlık Bakanlığı’ndan geçici olarak kullanabileceğimiz büyük kapasiteli hastane istiyoruz. Çünkü eğitim ve hastane hizmetini birlikte vereceğiz. İstediğimiz yeri bulabilirsek klinik ve temel bilimlerle birlikte gideceğiz ama olmazsa temel bilimler Avcılar’a tek başına taşınacak. Sürecin hızlanması için çalışıyoruz ama Anıtlar Kurulu’yla ilgili işler yavaş ilerliyor.

Cerrahpaşa'da prefabrikler için 40 milyon lira bütçe ayrıldı

Prof. Dr. İbrahim İkizceli (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı) Fakültemizde Alt ve Üst Cerrahpaşa diye iki bölümde çalışmalar başladı. Hastanemizin monoblok kısmı, beyin cerrahisi ve merkez laboratuvarlar alt bölümde olacak. Üç katlı sekiz prefabrik yapılacak. Alt Cerrahpaşa’da temel bilimler binası yıkılıp hastane destek birimi kurulacak. Üst Cerrahpaşa’da sadece tarihi yapılar yıkılmayacak. Üst bölüm hastane bloku olacak. Dahiliye servisi yıkılmayacak binalara taşındı. Acil servis için de aynısı uygulanacak. Üç yıl dayanıklı, 40 milyon bütçe ayrılan prefabrik yapı için Ocak 2016’da ihale olacak, martta inşaat başlayacak. Boşaltmaya başladığımız Üst Cerrahpaşa’da haziran-ağustos gibi inşaat olacak. En geç Ağustos 2017’de yıkılacak Alt Cerrahpaşa’da eğitim ve hastane hizmeti verilecek.