Çeşme Germiyan’daki RES için Suç Duyurusu



EGEÇEP ve Çeşme Germiyan Çevre Platformu, mahkeme kararına rağmen Rüzgar Enerji Santrali (RES) tesisi kurmak için Çeşme Germiyan’da ormana, antik eserlere zarar veren firmaya izin veren İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu.

BirGün’de yer alan habere göre; iki platform tarafından yapılan ortak açıklamada, proje hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı ve uzman arkeologların bölgedeki kültür varlıklarının tescili için kurula başvuruları olmasına rağmen RES inşaatının başladığı; köylüler ve çevre örgütlerinin protesto ve uyarı eylemlerine rağmen sorumlu kurumların harekete geçmediği ve telafisi imkânsız tahribatlar gerçekleştiği belirtildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kesinleşmiş kararlara rağmen şirket hakkında hiçbir işlem yapılmadığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yurttaşların aylarca konuya dikkat çekmelerine rağmen, tedbir almayan İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 12 Kasım 2020 tarihinde kurulun aldığı karar ile adeta kendileri hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardır. Bu proje hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı ve uzman arkeologların bölgedeki kültür varlıklarının tescili için kurula başvurularının tarihi de 2016 yılıdır. Buna rağmen RES inşaatı 2020 yılında başlamış, köylüler ve çevre örgütlerinin çeşitli protesto ve uyarı eylemlerine rağmen sorumlu kurumlar harekete geçmemiş, Kurulun raporunda yer aldığı gibi, telafisi imkânsız tahribatlar gerçekleşmiştir. Mahkeme kararları ve bilimsel çalışmalara rağmen bu tahribata göz yuman ve adeta destek sağlayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İzmir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu hakkında gerekli yasal işlemlerin yapışması için savcıları göreve çağırıyoruz.”