Çeşme Projesine Kurul Onayı



Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 45 bin dekar (45 milyon metrekare) alanda hazırladığı Çeşme Projesi, İzmir İl Toprak Kurulu'nda görüşüldü. Devasa bir alanı imara açmak için hazırlanan proje, kurulda oy çokluğu ile kabul edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası ret oyu kullandı.

Sözcü’den Gökmen Ulu’nun haberine göre; 25 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2054 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Çeşme Alaçatı'da 178, Urla Zeytineli'nde 333 olmak üzere toplam 511 parsel hakkında acele kamulaştırma kararı verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Urla Zeytineli ile Alaçatı arasında kalan, büyük bölümü Hazine'ye ait 45 bin dönüm alanı yapılaşmaya açmak için çalışma başlattı. Kamuoyu, söz konusu bölgede ne yapılacağını iki yıl önce Suudi Arabistan şirketi Albassam Group'un broşürleri ile öğrendi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Şirket, 15 milyar dolarlık proje hazırlandığını açıklamıştı. Proje kapsamında havalimanı, marinalar, alışveriş merkezleri, oteller, villalar inşa edileceği, bir de tıpkı Kanal İstanbul projesinde olduğu gibi teknelerin geçişi için su kanalı açılacağı öğrenilmişti. Bakanlık, birçok değişikliğe uğradığı belirtilen projenin son şekli ve detaylarına dair halen açıklama yapmadı.

“Rant projesi markalaşmış tarım ürünlerine zarar verecek”
Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği, projenin iptali yönünde dava açmıştı. Tepkilere karşın proje önceki gün İzmir İl Toprak Kurulu'nda onaylanınca tartışmalar tekrar alevlendi. Kurulda Ziraat Mühendisleri Odası'nı temsilen yer alan Tevfik Türk, bölgenin marjinal tarım alanı olarak tanımlanmasının doğru bir yaklaşım olmadığını öne sürerek, “Tarımsal ürünler niteliklerini sadece topraktan değil, ekosistemden alır. O nedenle bölgedeki Sakız Enginarı, Çeşme Sakızı, Çeşme Anasonu markalaşmıştır. Örneğin o bölgede yetişen Çeşme Kavunu coğrafi işaret almıştır. Bu bölgeyi yoğun yapılaşmaya açacak rant projesi, ekosistemi ve tarım bütünlüğünü olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle ile kurulda şerh koyduk.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.