Çeşme'de Denizi Doldurdu, 7 Katlı Rezidans Dikiyor



Sözcü Gazetesi'nden Gökmen Ulu'nun haberine göre, Çeşme’de imar kanununa aykırı olarak Fenerburnu ile Büyük Liman Koyu’na 7 katlı konutlar yapan müteahhit Mesut Sancak, gözünü şimdi de doğa harikası Ardıç Koyu’na dikti. Sancak’a ait Folkart şirketi mühürlü alanda deniz dolgusu genişletme çalışması yaptı. Ayrıca denize sıfır noktaya 7 katlı rezidans dikmek için de inşaata başladı.

İzmir Çeşme'nin doğa harikası Ardıç Koyu'nda Türk Ticaret Bankası Emekli Sandığı ve Yardımlaşma Vakfı'nın dinlenme tesisleri yer alıyordu. Asırlık ardıç ağaçları ile bezeli, turkuaz renkli denizin kenarındaki 6 bin metrekarelik tesiste, 40 oda, restoran ve kafeteryalar bulunuyordu. Türk Ticaret Bankası tasfiye edilince, bu tesis de 2001 yılında kapatıldı.

Önce bravo'ya satıldı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Çeşme'nin ilklerinden olan tesisi satışa çıkardı. 15 Ağustos 2004'de açık artırma usulü ile gerçekleşen ihaleyi 3.4 milyon lira teklif veren Bravo Tekstil ve Bravo İnşaat'ın sahibi Hakan Ergüven kazandı.

2005'te mühürlendi

Yapıyı turistik tesise çevirmek isteyen Ergüven, mevcut alanla yetinmeyerek, deniz dolgusu yaptırdı. Ergüven, hukuka ve yasalara aykırı olarak gerçekleştirdiği belirtilen deniz dolgusunun üstüne bir de yapı kondurdu. Çeşme Belediyesi, Faik Tütüncüoğlu'nun başkanlık yaptığı 2005'te kaçak yapılaşma gerekçesi ile tesisi mühürledi. Tesis yıllarca atıl durumda kaldı. Hakan Ergüven 24 Ekim 2015'te öldü. Varisleri tesisi bir süre sonra satışa çıkardı. Dev tesisi, Folkart Yapı A.Ş'nin sahibi olan yandaş müteahhit Mesut Sancak geçen yıl satın aldı. Tesis için proje hazırlayan Sancak, zaman kaybetmeden inşaat ekibini ve iş makinelerini Ardıç Koyu'na gönderdi.

Sadece 2 kat izni var

Sancak, deniz dolgusunu daha da genişletme çalışmaları başlattı. İş makineleri denizdeki dolgu alanını genişletirken, Sancak, ardıç ağaçlarının bulunduğu yan tarafta, tesis arazisinin denize sıfır noktasında 7 katlı rezidans yapacağını açıkladı. Oysa Çeşme İlçesi'nde iki kattan daha fazla konut yapmak imar kanununa aykırı. Yapılaşma Kıyı Kenar Kanunu'na da aykırılık taşıyor. Ayrıca deniz dolgusu yapılması da yasa dışı.

Otel belgesi belgesiyle konut yaptılar

Folkart Yapı A.Ş. Çeşme'de biri Fenerburnu Koyu, diğeri de Büyük Liman Koyu'nda iki inşaat çalışması yürütüyor. Deniz kenarındaki iki beton kütlesi de 7'şer katlı inşa ediliyor. Folkart, tamamlama aşamasına getirdiği bu yapılar için Turizm Bakanlığı'ndan otel belgesi almasına rağmen rezidans diye nitelenen konutlar yaptı ve satışa çıkardı.

Bu tesis mühürlüydü

Folkart Yapı A.Ş., Çeşme'de bitki örtüsüyle ünlü Ardıç Koyu'na denize bitişik 7 katlı rezidans yapmaya hazırlanıyor. Bu yapılaşmalara hangi yetkili makamın dur diyeceği ise merak konusu oldu…