Çeşme’de TOKİ Kavgası Alevlendi!



Ege'de Son Söz'den Fatih Yapar'ın haberine göre, Çeşme’de belediye ile TOKİ arasında krize neden olan AK Parti ve CHP’yi karşı karşıya getiren yeni konut planları ile ilgili tartışmalı süreç devam ediyor.

Yerel seçim öncesi eski Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu’nun dava açtığı planlara İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da destek vermişti. TOKİ’nin ilçede yapacağı yeni konutlar planlama ilkelerine aykırı ve yüksek yapılaşma getirdiği için belediye tarafından ret edilmişti. AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, TOKİ’nin projenin birinci etabını onayladığını ikinci etap için ise çalışmaları sürdürdüğünü açıkladı.

AK Partili Sait’in açıklamalarına CHP’li Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’tan tepki geldi. Uzun yıllar Alaçatı Belediye Başkanlığı görevini yürüten ve son yerel seçimlerde Çeşme Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Dalgıç, konunun mahkemede olduğunu ifade etti. Bilirkişinin bölgede inceleme yaptığını da anlatan Dalgıç, henüz raporların kendilerine gelmediğini söyledi.

Bölgeye ve mimariye aykırıdır

Sait’in açıklamalarını siyasi ve seçim öncesi verilmiş sözlerden birisi olarak nitelendiren Dalgıç, “Her seçim döneminde böyle ‘müjde’ diye ortaya çıkıyorlar. CHP’li belediyelerin hiçbir zaman vatandaşın konut hakkını engellemek gibi düşüncesi olamaz. Belediyeler zaten bundan önce o bölgede konut üretip vatandaşa verdi. Bizim itirazımız bölgenin Bakanlar Kurulu tarafından ‘turizm koruma ve gelişme bölgesi’ ilan edilip ondan sonra üzerinden bir parça kopartılıp TOKİ’ye verilmesidir. Proje, bölge mimarisine kat olarak da blok olarak da aykırıdır. Gelsinler yerel idare ile otursunlar ve yeni yer belirlesinler. Dört katlı, 16’şar daireli yapılan koyarsanız olmaz. Bölge ayrıca SİT alanındadır. Bunların tümüne aykırı bir yapılaşma var. Proje alanının Batı’sına baktığınızda tek milli park, doğusuna baktığınızda ise yine tek su kaynağı alanı vardır. Kuzey tarafında Şifne Marina gelişme bölgesi, Güney tarafında Alaçatı vardır. Çeşme Belediyesi’nin de bölgede olan 220 bin metrekarelik alanı ile birlikte düzenleme yapılmalıdır. Bu proje müjde değildir. Her yerel seçim öncesi ortaya atılan, talep toplanan alandır. CHP’li sosyal demokrat belediyeler her zaman konut üretmiştir. Bölge ile ilgili devam eden dava var. Süren bir çalışmanın içindeyiz” diye konuştu.