Çeşme'ye Müjde Var



Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, geçirdiği kalp ameliyatı sonrasında yorgunluk atmak için Çeşme’ye tatile geldi. Unakıtan, kaldığı Sheraton Çeşme’nin yanındaki dünyaca ünlü Ilıca Plajı’nda doktorların tavsiyesine uyarak uzun yürüyüşler yaptı.

Bakan Unakıtan, geçtiğimiz yıldan bu yana Çeşme turizmine ağır darbe olarak nitelendirilen ve hiçbir kıyı şeridinde uygulanmayan farklı ecrimisil bedelleriyle ilgili açıklamalarda da bulundu. Unakıtan, Turizm Haftası açılışı nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bu hafta Çeşme’ye geleceğini hatırlattı, "Onunla birlikte Milli Emlak Genel Müdürü de sırf ecrimisille ilgili olarak Çeşme’ye geliyor. Bu konuyu çözmek niyetindeyiz. İnşallah kısa zamanda da güzel haberler veririz" dedi. Konunun geçtiğimiz yıldan bu yana birçok defa gündeme gelmesine ve sözler verilmesine rağmen çözülememesinin nedeninin sorulması üzerine Bakan Unakıtan, şunları söyledi: "Bürokraside bazı tıkanıklıklar olabiliyor ama bunları çözmek bizim vazifemiz, inşallah yakın zamanda çözeceğiz. Bazı farklı problemler de vardı, onları da çözdük."

Çarşamba özel toplantı

Unakıtan, Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) yönetim kurulu üyelerinin hafta içinde belediye başkanına yaptığı ziyaret sırasında, ecrimisil konusunda gerekirse bu sezon otelleri açmama önerisinin dile getirildiğinin belirtilmesi üzerine de şöyle dedi: "O yollara başvurmalarını doğru görmüyorum. Çünkü biz diyaloga her zaman açığız, kapımız da her zaman açık. Sorunu konuşarak çözmek de en iyi yoldur. Çarşamba günü bir çözüm çıkacağına inanıyorum. Bunun için geliyoruz zaten. Genel müdürümüz geldi, konuştuk. Kendisine talimat verdim. Bakanın emrinde olarak buraya geliyor. Sırf bunları çözmesi için görevlendirildi."

Kaymakamdan bilgi aldı

Bu arada Bakan Unakıtan, konuyla ilgili Kaymakam Nazmi Günlü’den de bilgi aldı. Günlü, "Ecrimisil tahakkuk ettirilirken aynı zamanda ceza yasasına göre de suç teşkil ediyordu. Yasa gereği herkes hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuyorduk. Orada bir değişiklik yapıldı ve en önemli rahatlık o oldu. Bir de şimdi genelgeyle ilgili çalışma var. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, bakanımızın talimatıyla proje yürütüyor. Bunun ayrıntısını çarşamba kendisinden alacağız" diye konuştu.

Öte yandan Unakıtan’a, "Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla kıyı otellerinde haziran, temmuz ve ağustosta sağlık kongrelerinin yapılması engelleniyor, ne diyorsunuz?" diye de soruldu. Bakan Unakıtan’ın buna yatını ise şöyle oldu: "Konuyu daha yeni duydum. Sağlık Bakanı’yla konuşacağım. Turizm Bakanı’na da iletirseniz, bu durumu hep beraber Bakanlar Kurulu’nda gündeme getiririz."