Çeşme’ye Yabancı Yatırımcı İlgisi



Turizm Koruma ve Gelişim Alanı ilan edilen ve SİT dereceleri yeniden düzenlenen Çeşme ilgi odağı oldu. İlçede yatırım yapmak için Bahreyn, İrlanda ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu 6 ülkeden yatırımcıların araştırma yapıyor.

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, 19 bin olan yatak sayısını ilk etapta 40 bin, 10 yıllık süreçte 70 bine çıkaracak projeyle, Çeşme’nin dünyanın önde gelen turizm bölgeleri arasında gireceğini söyledi. Gelişim planının bölgedeki doğal yapı ve çevre duyarlılığı göz önünde tutularak, yerel kurumların işbirliğiyle yapıldığını aktaran Tütüncüoğlu, plana göre belirlenen 6 bölge için ihale açılmasının beklendiğini kaydetti.

Bölgenin turizm bölgesi ilan edilmesine paralel hazırlanan 1/25000’lik planla Çeşme’nin, ağırlıklı olarak güney sahillerindeki toplam 124 bin dönümlük alanı kapsayan alanın 6 bölgeye ayrıldığını kaydeden Tütüncüoğlu, bu bölgelerle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ihale açacağını dile getirdi.

Golf, termal, kongre ve futbol turizmi
Golf, termal, kongre ve futbol turizmi gibi ihtisas alanlarına ayrılan bölgeleri alan şirket ya da grupların, belirlenen şartnameye uygun olarak yatırım yapacağını veya başka şirketlere yaptırabileceğini belirten Tütüncüoğlu, şöyle konuştu:

“Turizm bölgesi ilanı sonrası yerli ve yabancı yatırımcıların bölgeye ilgisi arttı. Birçok grup ihaleye açılacak bölgelerde inceleme yapmak üzere Çeşme’ye geliyor. Türkiye’nin yanında Almanya, Fransa, İngiltere, Norveç, İrlanda ve Bahreyn’den yatırımcıların bölgeye gelerek inceleme yaptığını biliyoruz. Bahreyn kaynaklı Al Khaleej Development (Tameer) emlak danışmanlıkşirketi yetkilileri bizimle görüşerek bilgi aldı. Yine İrlandalı bir yatırımcı, büyük bir golf tesisi yatırımı için inceleme yaptı. Bölgeyi inceleyen grupların milyar dolarlık projeler planladığını öğrendik.”

Turizme açılan 6 bölgeye, alanların çok geniş olması nedeniyle 5’er milyar dolarlık yatırım yapılmasının öngörüldüğüne işaret eden Tütüncüoğlu, “Bakanlığın Haziran ayında ihaleye açmasını beklediğimizalanlarla ilgili, talep yönünden hiç bir sıkıntı yok. Aksine ilgi nedeniyle yüksek bedellerden satış olacağını tahmin ediyoruz. Projeyle 10 yıllık süreçte sadece Çeşme’nin kaderi değişmeyecek Türk turizmi dedünya piyasasında önemli bir güç kazanacak” dedi.