ÇEVKO 20. Yıl Zirvesi: "Değişen Dünya, Kirlenen Çevre ve Artan Sanayi Sorumluluğu"



ÇEVKO Vakfı, ‘Değişen Dünya, Kirlenen Çevre ve Artan Sanayi Sorumluluğu’ temasıyla düzenleyeceği uluslararası zirveyle tüketiciler başta olmak üzere, sorumlu tüm kurum ve kuruluşların dikkatini daha temiz bir gelecek için geri dönüşüm konusuna çekecek.

Yirminci yaşını, 1 Kasım 2011 günü Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) düzenleyeceği zirveyle kutlayacak olan ÇEVKO Vakfı; ISO 9001 ve 14001 standartlarına uygunluğu tescillenmiş hizmetiyle, 1.000'in üzerinde sanayi kuruluşunun yükümlülüğünü devralarak, 100’e yakın belediye ve lisanslı toplayıcı firma ile işbirliği yapıyor.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sanayi kuruluşları, belediyeler ve lisanslı firmalar arasında köprü vazifesi gören ÇEVKO Vakfı; ‘Ambalaj Atıkları Çöp Değildir’ sloganıyla kurum ve kuruluşları da kapsayan geri dönüşümle ilgili bilinçlendirme çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.

Açılış konuşmasını T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yapması beklenen ‘Değişen Dünya, Kirlenen Çevre ve Artan Sanayi Sorumluluğu’ başlıklı zirvede, Türkiye’de geri dönüşümün geldiği nokta ile dünyadaki geri dönüşüm çalışmaları, uluslararası alanda öncü kuruluşlardan; Uluslararası Katı Atık Derneği ISWA (International Solid Waste Association), ÇEVKO Vakfı’nın da üyesi olduğu, ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarından Avrupa Ambalaj Geri Kazanım Organizasyonu - PRO EUROPE (Packaging Recovery Organization Europe) ile Avrupa Ambalajlama ve Çevre Örgütü EUROPEN (The European Organization For Packaging and The Environment)’in üst düzey yöneticilerinin katılımıyla aktarılacak.

1991 yılında bir sanayi insiyatifi olarak yola çıkan ve yetkilendirilmiş kuruluş ilan edildiği 2005 yılına kadar çalışmalarına gönüllülük ilkesiyle devam eden ÇEVKO Vakfı, 20. yıl kutlamasında Türkiye genelindeki 82 belediyenin başkanlarına katkılarından dolayı teşekkür belgelerini dağıtacak. Zirvede ayrıca, ÇEVKO Vakfı 'Yeşil Nokta' ulusal basın çevre ödülleri de sahiplerini bulacak.

ÇEVKO Vakfı 20. Yıl Zirvesi’nde; çevre için uluslararası bireysel çalışmalara imza atan ve National Geographic Dergisi tarafından 'Yılın Yükselen Kâşifi' seçilen KarsKuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu, ısınan bir dünyada Türkiye’nin zengin doğasını korumanın önemlerinden bahsederken, yine 2011 yılında National Geographic tarafından 'Yılın Kâşifi' seçilen mağara dalgıcı ve çevre antropoloğu Kenny Broad da, su ve geri dönüşüm konularında birçok yönden dünya çapında bir mikrokozmosu temsil eden Bahamalar vaka çalışmasını sunarak, suyun yeniden kullanımı ve kirlilik konularını gündeme taşıyacak.

Sunucu Seda Akgül’ün moderatörlüğünde ilerleyecek zirvenin son konuşmacısı ise, mimarlıkta geri dönüşümlü atıkları kullanarak tasarımda 'superuse' felsefesini geliştiren 2012Architecten mimarlık ofisi kurucusu Cesare Peeren olacak.

Zirve katılımcıları gün boyunca, Yapı-Endüstri Merkezi bünyesinde açılan yenilikçi malzeme kütüphanesi Material ConneXion® İstanbul’u gezme imkanı bulurken aynı zamanda uluslararası arenada birçok ödüle sahip Boğaziçi Caz Korosu konserini dinleme fırsatını yakalayacaklar. 


ÇEVKO Vakfı 20. Yıl Zirvesi Programı

09:00 – 09:30  Kayıt

09:30 – 09:45  20. Yıl Kutlama Mesajları / Video Gösterimi (1. Bölüm)

09:45 – 09:50  “ÇEVKO Vakfı’nın Geride Bıraktığı 20 Yıl”
Ferid Ekmekcioğlu (ÇEVKO Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı)

09:50 – 10:00  20. Yıl Kutlama Mesajları / Video Gösterimi (2. Bölüm)

10:00 – 10:40  Protokol Konuşmaları
- Okyar Yayalar (ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı)
- Kadir Topbaş (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı) *
- Erdoğan Bayraktar (T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı) *

10:40 – 11:00  Kahve Arası

11.00 – 13.00  Panel: “Ambalaj Atığı Yönetiminde Sanayi’nin Sorumluluğu”
Moderatör: Seda Akgül
- Herman Koller (ISWA Genel Müdürü)
- Julian Carroll (EUROPEN Genel Müdürü)
- Joachim Quoden (PRO EUROPE Genel Müdürü)
- Mete İmer (ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü)

13:00 – 14.00  Öğle Yemeği

14:00 – 14.40  “Isınan Bir Dünyada, Türkiye’nin Zengin Doğasını Korumanın Önemi”
Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu (Kars KuzeyDoğa Derneği Başkanı; 2011 National Geographic 'Yılın Yükselen Kaşifi')

14:40 – 15.00  ÇEVKO Vakfı “Yeşil Nokta” Basın Ödülleri ÇEVKO ve çalışmalarına katkı sağlayan, çevreye duyarlı basın/yayın organları ve mensuplarına teşekkür plaketi takdimi

15:00 – 15.20  Boğaziçi Caz Korosu Gösterisi

15:20 – 15:40  Kahve Arası

15:40 – 16:20  “Görünmeyenin Ötesinde: Mavi Deliklerdeki Sırlar”
Kenny Broad (Mağara Dalgıcı; 2011 National Geographic Yılın Kâşifi)

16:20 – 17:00  “Superuse”
Césare Peeren (Mimar; 2012Architecten Kurucu Ortağı)

17:00 – 18:00  Boğaziçi Caz Korosu Konseri

(* Katılımları halinde)


Zirve katılımcıları hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen ilerleyiniz >


Césare PEEREN
Mimar - 2012Architecten Kurucu Ortağı



Césare Pereen, eğitimi sırasında “de omslag” dergisinin editörü ve fikir babası oldu. Bu dergi için yazmak onun daha sonraki işinin temelini oluşturdu. Aynı zamanda 2012Architecten'deki iki ortağıyla da birliktelikleri burada başladı. Delft Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'ndeki eğitimi sırasında kendi ofisini kurdu ve üç mağazanın iç mekan tasarımı ile bir çatı katını tasarlayarak hayata geçirdi.

Jan Jongert ile birlikte 2012Architecten'i kurduktan sonra tüm mimari tasarımlarının temelini oluşturan "superuse" konseptini geliştirdi. MRS Uzay İstasyonu, Duchi Ayakkabı Mağazası, The Wikado Oyun Alanı, WORM deneysel müzik, film merkezi ve hayali proje olan ‘(No) Flat Future’ için tasarımlar yaptı. Malzemelerin tekrar kullanımı esas alınarak yapılan tüm bu çalışmalar, Pereen'in estetik olarak yeni, fonksiyonel ve modern tasarımlar yapmasına öncülük etti.

Pereen, akademik bir bakışla, farklı materyallerin tekrar kullanım potansiyellerinin araştırılması ve uyumlu çalışmasını  harmanlayarak tasarım işini yapabilen bir mimar. Yine Jan Jongert ile birlikte Recyclicity Vakfı'nı, 2012Architecten'i, “Superuse" web sitesini kurdu ve "Superuse"  kitabını yazdı. Yakın zamanda ise Eetbaar Rotterdam’ın kurucu ortağı oldu ve üçüncü iç mekan tasarımını WORM için yaptı.


Doç. Dr. Çağan H. ŞEKERCİOĞLU
Kars KuzeyDoğa Derneği Başkanı, 2011 National Geographic 'Yılın Yükselen Kâşifi'

Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kars KuzeyDoğa Derneği Başkanı olan Doç. Dr. Cağan Hakkı Şekercioğlu, 1975 Istanbul doğumludur. Ekolog, ornitolog, doğa koruma bilimci ve Türkiye'nin ilk tropik biyoloğudur.

Aynı zamanda profesyonel seviyede doğa fotoğrafçılığı yapan Şekercioğlu'nun doğa ve yaban hayatı fotoğrafları, ABD National Geographic Dergisi ve BBC başta olmak üzere, yüzlerce dergi, gazete, kitap ve diğer kaynaklarda yayınlanmıştır. 1993 yılında İstanbul Robert Lisesi'nden mezun olan Şekercioğlu, aynı yıl Türkiye'nin ilk Uluslararası Biyoloji Olimpiyatları takımında yer almiş ve Hollanda'da gümüş madalya kazanmıştır. O sene tam bursla Harvard Üniversitesi'ne başlayan Şekercioğlu, 1997'de Biyoloji ve Antropoloji Bölümlerinden “magna cum laude” derecesi ve “summa cum laude” bitirme teziyle mezun oldu.

Stanford Üniversitesi Biyoloji Bölümü doktora programına tam bursla kabul edildikten sonra öğrenimine bir sene ara verip ABD Ulusal Biyoloji Araştırma Programı için Alaska'da kuşları araştırdı, altı ay boyunca Güney Amerika ve Antartika'da dağcılık, fotoğrafçılık ve kuş araştırma çalışmaları gerçekleştirdi ve üç ay boyunca Afrika kıtasını gezerek "Yokolan Afrika" kitabını yazdı. 2001 yılında Aktüel Dergisi’nin Türkiye'nin 100 Akademisyeni listesinde yer aldi. Dünya kuşlarının soylarının tükenmesinin nedenleri ve sonuçları üzerine doktora tezini hazırlayan Şekercioğlu, 2003 yılında Stanford Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden ekoloji ve ornitoloji doktorasını aldı. 2003'te Junior Chamber International TOYP programı tarafından Çevre ve Ahlakı Liderlik dalında Türkiye'nin en başarılı genci seçildi. Aynı sene, serhat illerinde (Kars, Iğdır, Ardahan, Agrı) biyoçeşitlilik takibi, ekolojik araştırma, yerel tabanlı doğa koruma ve doğa turizmi calışmalarına başladı. Doğu Anadolu'daki çalışmalarının kapsamının genişlemesi üzerine, 2007 yılında Kars merkezli KuzeyDoğa Derneği'ni kurdu.

Stanford'da senior research scientist (kıdemli araştırmacı bilim adamı) olarak çalışırken KuzeyDoğa Derneği'ni de gönüllü olarak yürüten Şekercioğlu, Kars Kuyucuk Gölü'nde doğa koruma, araştırma, ekolojik restorasyon ve ekoturizm projesiyle, 2008 yılında Prenses Anne'den İngiltere'nin en prestijli doğa koruma ödülü olan Whitley Gold ödülü aldı. Ödülü takiben, KuzeyDoğa Derneği Kuyucuk Gölü'nde Türkiye'nin ilk kuş üreme adasının inşa edilmesini, Kuyucuk Gölü’nün Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı ilan edilmesini ve 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti seçilmesini sağladi. Bu basarılar üzerine Şekercioğlu, 2010 yılında Prenses Anne tarafından Buckingham Sarayı’na davet edildi. 2010 yılında ekoloji ve çevre bilim dallarında son 10 yılda dünyanın en çok bilimsel atıf almış ilk %1 biliminsanları arasına giren Şekercioğlu, Newsweek Türkiye tarafından "Türkiye'nin geleceği için 100 Umut" ve NTV/Radikal tarafından Türkiye'de Yılın Bilim İnsanı seçildi. Aynı sene, Biyoçeşitlilik ve Koruma Ekolojisi laboratuvarını kurmak üzere ABD Salt Lake City'deki Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü’ne geçti. 

2011 yılında National Geographic Yılın Yükselen Kaşifi seçilen ve Türkiye Sulak Alanlara Saygı Ödülü’nü alan Şekercioğlu'nun calışmaları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından takdire layık görülmüştür. Şekercioğlu, Türkiye, Etiyopya,  Kosta Rika ve Utah başta olmak üzere, bilimsel araştırmaları için her kıitada 70'den fazla ülkeye seyahat etmiş ve dünya kuş türlerinin %57'sini doğada görmüştür. ABD Kaşifler Kulübü Uluslararası Onur Üyesi, American Ornitologlar Birliği Seçici Üyesi ve Sigma Xi Bilim Derneği Tam Üyesi olan Şekercioğlu'nun 3 kitabı, 50'yi aşkın bilimsel yayını ve 1305 bilimsel atıfı vardır.

Fotoğraf: Sedat İnak  / Iğdır Aras Kuş Araştırma Merkezi, 'Gökkuzgun'


Ferid EKMEKCİOĞLU 
ÇEVKO Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı   
 
1977 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olan Ekmekcioğlu, 1979’da İ.Ü. İşletme İktisadi Enstitüsü’nü bitirdi. Profesyonel çalışma yaşamına 1977 - 1979 yıllarında serbest imalat ve ticaret işleri ile başlayan Ekmekcioğlu, 1991 yılına kadar özel sektörde pazarlama ve satış yöneticiliği yaptı.

1991 yılında Tetra Pak Türkiye’de K. Ferid Ekmekcioğlu 1993 yılında Teknik Eğitim bölümünü kurarak yönetti. Ekmekcioğlu 1998 yılında Tetra Pak Türkiye Çevre Müdürlüğü görevini üstlendi.

1999 yılından itibaren Tetra Pak Türkiye’yi temsilen ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu'nda yer alan Ferid Ekmekcioğlu, 2003 yılından bu yana aynı zamanda ÇEVKO Vakfı Yürütme Kurulu Başkanlığı'nı da yapıyor.
 

Hermann KOLLER
ISWA Genel Müdürü

Hermann Koller, 20 yıldır atık yönetimi sektöründe özel ve kamu kuruluşlarında çeşitli pozisyonlarda görevler almıştır. Kendisi halen International Solid Waste Association’da (Uluslararası Katı Atık Örgütü - ISWA) Genel Müdür olarak görev yapmaktadır. Daha önce bir atık işletme şirketinde CEO, bir Avusturya paket atıkları uyum planı için Başkan Yardımcısı pozisyonlarında çalışmış ve 21 farklı ülkede toplamda 40’dan fazla olmak üzere Avrupa ve küresel piyasalarda çeşitli danışmanlık projeleri gerçekleştirmiştir.

Kendisine uzun bir deneyim ve kapsamlı bir uzmanlık sağlayan çeşitli atık yönetimi alanlarında, finansman, satış ve pazarlama, insan kaynakları ve işletme gibi konular da dâhil olmak üzere kar amaçlı olan ve olmayan şirketlerin yönetimi, müşterilerin çeşitli ihtiyaçları ve örgüt üyelerinin çeşitli talepleriyle ilgilenme, devlet kurumları, STK’ları, üniversiteler ve bilimsel kurumlar, özel ve devlet atık işletme şirketleri, geri dönüşüm şirketlerini içeren uluslararası şebekeler oluşturma, danışmanlık ve lobicilik, araştırma ve geliştirme, profesyonel proje yönetimi gibi alanlarda çalışmıştır.


Joachim QUODEN
PRO EUROPE Genel Müdürü

Joachim Quoden, 1987-1992 yılları arasında Bonn’da Rheinische Friedrich-Wilhelms Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı ve 1993-1995 yılları arasında Bonn ve Köln’de hukuk stajını yaptı. Bu yıllar arasında 4 ay süreyle Alman Federal Çevre Bakanlığı’nda çalıştı ve Alman Paketleme Yönetmeliği de dâhil olmak üzere paketleme sorunlarıyla ilgilendi. Şubat 1993 – Haziran 2006 tarihleri arasında Der Grüne Punkt - Duales System Deutschland GmbH’de (DSD) çeşitli pozisyonlarda görev aldı.

Ocak 2001 tarihinden itibaren DSD Uluslararası İşler Başkanı olarak görev yaptı. 2003 yılında kendisine genel ticari temsil yetkisi verildi. Ocak 2001 tarihinde ayrıca 32 Avrupa ülkesi ile Kanada‘da bulunan 33 paket geri dönüşüm örgütünü aynı çatı altında toplayan PRO EUROPE’un Genel Sekreteri oldu. Nisan 2005 tarihinde bu örgütün İdari Müdürü oldu. Temmuz 2006 tarihinden beri ise tam zamanlı olarak PRO EUROPE Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır. Kendisi ayrıca Haziran 1995’ten beri uluslararası ticari marka ve üretici sorumluluğu alanında uzman serbest bir avukat olarak çalışmaktadır.


Julian CARROLL
EUROPEN Genel Müdürü

Avustralya doğumlu, Oregon Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu Julian Carroll, European Organization for Packaging and the Environment’in (Avrupa Paketleme ve Çevre Örgütü - EUROPEN) Genel Müdürü’dür. Avrupa’daki paketleme ve çevre sorunları konusunda sektörün sesi olan örgütün kurumsal üyeleri, küresel paketleme değer zinciri şirketlerini içermektedir. Örgüt paketlemenin işlevinin ve kaynak etkinliğine ve istikrarlı büyümeye olan önemli katkısının daha iyi anlaşılmasını ve kabul edilmesini sağlamak için paydaşlar arasındaki diyalogları hızlandırmaktadır.

EUROPEN, Sürdürebilirlik Açısından Paketleme konusunda kurumsal karar mekanizmaları için kılavuzlar geliştirme alanındaki çalışmaları sayesinde, bu konseptin Paketleme Sürdürülebilirliği’ne İlişkin Küresel Protokol’ün oluşmasını sağlayan Tüketici Malları Forumu tarafından genişletilmesi alanında öncü bir rol oynamaktadır. Örgüt ayrıca paketleme ve çevre alanında ISO standartlarının geliştirilmesi konusunda da ISO ile yakın bir işbirliği içinde çalışmaktadır. yrıca, AB yiyecek ve içecek alanındaki Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Yuvarlak Masa Yürütme Kurulu üyesidir.


Kenny Broad
Mağara Dalgıcı; 2011 National Geographic Yılın Kâşifi

Kenny Broad, 2006 yılında National Geographic tarafından Yükselen Kâşif, 2009 yılında Kâşifler Kulübü Üyesi ve 2011 yılında National Geographic tarafından Yılın Kâşifi seçilmiştir.

En son çalışması National Geographic Ağustos 2010 sayısının kapak hikayesi olmuştur. Kenny Broad’ın sualtı mağaralarını ve mavi delikleri keşfetmeye dayalı çalışmalarında tek bir hata ölümle sonuçlanabilir. Kenny ve ekibi görüş netliğini azaltabilen tortuları kaldırmak, zehirli bir hidrojen sülfat katmanından geçerken deniz tutması yaşamak veya labirent benzeri alanlardan geçerken sınırlı bir dalma gazı ile kaybolmak gibi tehlikeleri önlemek için her türlü önlemi almalıdır.

Dünyada üzerinde en az çalışma yapılan ve en çok tehdit altında olan habitatlar arasında olan mavi delikler hakkındaki çalışmalar önem taşımaktadır. Kenny’nin çalışmaları risk algılama, keşif ve çevre antropolojisini içermektedir. Disiplinler arası eğitim almış olan Kenny, Miami Üniversitesi’nde deniz bilimi ve politikası alanında yüksek lisans eğitimi almış, Colombia Üniversitesi’nde ise antropoloji alanında doktora yapmıştır.

Şu anda Miami Üniversitesi Deniz Bilimi ve Politikası Bölümü'nde doçent olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Abess Ekosistem Bilim ve Politika Merkezi Müdürü olarak ve Columbia Üniversitesi Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi’nde ortak bir pozisyonda çalışmaktadır. Kenny dünyanın çeşitli yerlerinde hem su üstünde, hem de su altında bilimsel araştırmalara ve film araştırmalarına katılmış ve bunları yönetmiştir.


M. Mete İMER 
ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü       

İlk, orta ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamlayan M. Mete İMER ODTÜ Makina Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra Fulbright bursuyla gittiği A.B.D’nin Ohio State Üniversitesi’nden Yüksek Lisans derecesi aldı. İngiltere Hull Üniversitesi’nden Lisansüstü İşletme Sertifikası da bulunan İMER evli ve iki çocuk babasıdır.

Çalışma yaşamına 1988 yılında A.B.D.’de Procter and Gamble firmasında Çevre Koruma ve Endüstriyel Risk Yöneticisi olarak başlayan M. Mete İMER, aynı firmanın Belçika’daki Avrupa Teknik Merkezi’nde görev yaptıktan sonra yurda döndü. 

Türkiye’de çeşitli uluslararası şirketlerde teknik, üretim, lojistik ve tedarik zinciri alanlarında yöneticilik yapan İMER 2003 yılından beri ÇEVKO Vakfı Genel Sekreterliği ve İktisadi İşletme Genel Müdürlüğü görevlerini yürütmektedir.


Okyar YAYALAR
ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

1962 yılında İTÜ Elektrik Fakültesi’nden mezun oldu. 1963-65 döneminde Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı’nda yedek subay olarak askerlik görevini yaptı. Askerlik dönemi dışında da 1962-1974 arası Ankara’da Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde çalıştı. Burada çalıştığı süre içinde 2 ayrı dönem İngiltere'de Hull Üniversitesi’nde Ekonomi eğitimi gördü. 1974-78 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı’nda enerji sektöründen sorumlu uzman olarak çalıştı. 1978-1980 arası Türkiye Elektrik Kurumu’nda Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu.

1980 yılında Enerji Bakanlığı Müşavirliği’nden istifa ederek, Edirne YAĞ Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü görevine geçti. Halen EYS’de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmaktadır. Uzun yıllar Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. Kuruluşundan beri Edirne Sanayici İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. 1993 yılından itibaren ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yürütmektedir. 


Boğaziçi Caz Korosu

Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü (BÜMK) bünyesinde 1994 yılında kurulmuş olan Caz Korosu, 2001 yılından itibaren eşliksiz düzenlemeler söylemeye başlamış ve bu konuda bir ilk olma özelliğini kazanmıştır.

BÜMK Caz Korosu, İKSV Genç Caz birincisi 2008 kadrosuyla Avusturya’nın Graz kentinde düzenlenen 'Vokal Total' isimli dünyanın en prestijli a cappella yarışmasında hem pop hem caz kategorilerinde ‘Silver Diplom’ ödülüne layık görüldü. Aynı zamanda, sayısız kez Akbank Caz Festivali ve Uluslararası İstanbul Caz Festivali gibi birçok festivalde sahne aldı ve Sertab Erener’le de özel konserler verdi. Ekip, profesyonel müzik hayatına 'Istanbul Essence' adıyla devam etmekte.

Temmuz 2010'da Çin’de düzenlenen ve yaklaşık 90 ülkeden 40000’e yakın katılımcı ile gerçekleşen, uluslararası alandaki en prestijli koral müzik etkinliği olarak gösterilen Dünya Koro Olimpiyatları 'WORLD CHOIR GAMES'de, Çağdaş Müzik kategorisinde ‘dünya ikincisi’, Oda Korosu ve Caz kategorilerinde ise ‘dünya üçüncüsü’ oldu ve üç ALTIN diploma ile Türkiye’ye döndü. 40 kişilik 2011 kadrosuyla Şubat’tan bu yana Türkiye’nin dört bir yanında 30’a yakın konser verdi ve yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Haziran ayında, sponsor arayışlarını duyurmak için metroda çektikleri mini klip, gerek yerli yabancı basında, gerekse sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Son olarak, Temmuz ayında Avusturya'nın Graz kentinde düzenlenen Dünya Koro Şampiyonası'nda, Çağdaş Müzik ve Folklor kategorilerinde 'DÜNYA ŞAMPİYONU', Karma Korolar kategorisinde ise 'Dünya İkincisi' olan Boğaziçi Caz Korosu; şampiyonların yarıştığı 'Grand Prix'de ise 2 altın madalya kazanarak toplam 5 altın madalya ile Türkiye'ye döndü.


Masis Aram GÖZBEK

Boğaziçi Caz Korosu Şefi

1987 İstanbul doğumlu. Müziğe 3 yaşında, oyuncak bir melodikayla başladı, 7 yaşından itibaren kilise korolarında söyledi. Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nde ilk grubunu kurdu ve 2004 yılında 6. 'Battle of the Bands' yarışmasında 1. oldu. 2005’te KASDAV Liselerarası Müzik Yarışması’nda, yaptığı düzenlemeyle 3.'lük aldı. 2007’de BÜMK Caz Korosu’nun şefliğini üstlendi. Uluslararası İstanbul Caz Festivali ve Akbank Caz Festivali gibi festivallerde sahne aldı, Sertab Erener’le özel konserler verdi. Aynı yıl, dünyanın en prestijli a cappella yarışması ‘Vokal Total’de pop ve caz kategorilerinde ‘silver diplom’ aldı.

Boğaziçi Caz Korosu ile, 2010 Temmuz ayında Çin'de düzenlenen Dünya Koro Olimpiyatları'nda, katıldığı üç kategoride (oda korosu, çağdaş müzik, caz) üç altın kazandı. Yine aynı ekiple, Temmuz 2011'de Avusturya'nın Graz kentinde düzenlenen Dünya Koro Şampiyonası'nda, Çağdaş Müzik ve Folklor kategorilerinde 'DÜNYA ŞAMPİYONU', Karma Korolar kategorisinde ise 'Dünya İkincisi' oldu.

'Dante'nin Son Günü' isimli eseri, 3. Genç Besteciler Şenliği’nde seslendirildi. Elisenda Carrasco i Ribot, Bernd Spitzbarth ve Wim Van Herk'in yönettiği koro şefliği atölyelerine, Avusturya'da düzenlenen ve Johannes Prinz'in yönettiği 'European Academy for Young Choral Conductors'a, Letonya'da düzenlenen '5th International Workshop for Young Composers'a, Almanya'da Volker Hempfling'in ve Macaristan'da Denes Szabo'nun yönettiği koro şefliği ustalık sınıflarına katıldı.

Letonya’da Par Lindgren, Richard Ayres, David Lang gibi bestecilerle, Almanya'da Sabine Horstmann, Welfhard Lauber, Michael Reif ve Maria Tönnesmann ile çalışma fırsatı buldu. Ayrıca İsveç’te düzenlenen 'Lund International Choral Academy'ye kabul edildi ve burada Tõnu Kaljuste ve Patrik Andersson ile koro ve orkestra şefliği çalıştı.

2008 yılında, Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nden ayrılıp, YTÜ Kompozisyon Bölümü’nü, ertesi yıl, MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümü’nü kazandı. Şu sıralar, Boğaziçi Caz Korosu’nun şefliğini ve Istanbul Essence ile çalışmalarını sürdürmektedir.