Çevre Dostu Binalar 113 Bini Aştı



Türkiye’de yenilenebilir enerji kullanan bina sayısı 113 bini aştı. Bu yıl 75 bin binanın daha bu zincire eklenmesi planlanıyor. Enerji tüketiminin yüzde 30’undan, karbondioksit salımının yüzde 36’sından sorumlu olan binalar için harekete geçildi.

Yeni Şafak’tan Yasemin Asan’ın haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği BakanlığıUlusal Yeşil Sertifika Bilgi Sistemi’ne ilişkin yönetmelik ve yazılım çalışmalarını bir süre önce tamamladı. Artık binalar yapılırken iklime ve yöreye uygunluğuna, çevre dostu, geri dönüşebilir malzeme ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığına, ihtiyacı kadar enerji ve su tükettiğine, bütüncül bir yaklaşımla tasarlandığına dair kriterler göz önünde bulundurulmak zorunda olacak.

2023 yılında binalarda kullanılan fosil yakıtların yüzde 25 azaltılması, tüm binaların enerji kimlik belgesine sahip olması planlanıyor. Uygulama ile yeni istihdam alanı da açıldı. Son iki yılda 18 bin 736 kişi enerji kimlik belgesi uzmanı oldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Sıfır enerjili binalar
Öte yandan önümüzdeki günlerde yayımlanması planlanan yönetmelik değişikliği ile “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçiş aşamalı olarak yapılacak. Buna göre 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az ‘B’ olacak şekilde inşa edilecek.

Ayrıca bu binaların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5’ini güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu olacak. Bu yapıların halen “C” olan asgari enerji performansının “B”ye çıkarılması ile ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da en az 2 santimetre artış olması gerekecek.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.