‘Çevre Dostu Enerji Yaygınlaşacak’



Nobelli fizikçi Prof. Dr. Peter Grünberg,  “Yakın gelecekte bilgisayar alanında manyetik hafıza sistemleri oldukça yaygınlaşacak. Daha da önemlisi çevre dostu yeni  enerji sistemleri yaygın olarak ortaya çıkacak” dedi.
Manyetik alandaki küçük değişimlerin elektrik direncinde büyük değişimlere neden olduğu ‘dev manyetik direnci’ (GMR) keşfeden 69 yaşındaki Alman fizikçi, 2007 Nobel Fizik ödülünü Fransız fizikçi Albert Fert ile paylaşmıştı.

Prof. Dr. Grünberg,  konferans vermek üzere geldiği Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Öğrencilerin merakı ve bilgilerinden etkilendiğini dile getiren Grünberg, bunun, üniversitenin altyapısının güçlü, donanımının da iyi olduğunu gösterdiğini belirtti. Nanoteknoloji alanında keşfedilecek çok şey olduğunu vurgulayan Grünberg’ın 1988’de keşfettiği GMR neredeyse tüm bilgisayar, dijital kamera ve MP3 çalarlarda kullanılıyor. Daha hızlı ve kolay veri depolamayı sağlayan GMR tekniği, nanoteknolojinin ilk uygulamalarından biri. GMR çalışmaları, sabit disklerin kullanılabilir veri depolama yoğunluğunda 50 kat artırdı. Teknoloji, araçlardaki ABS fren sistemlerinin sensörleri ve tıbbi implantların  üretiminde de kullanılıyor.