Çevre Düzeni Planı’na Bir Dava da Şehir Plancıları Odası’ndan



TMMOB’ye bağlı odalardan; Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik M.O., Harita ve Kadastro M.O., İnşaat M.O., Mimarlar Odası, Orman M.O. ve Ziraat M.O.’nun, 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın iptali için 15 Aralık 2009 günü birlikte açtıkları davanın yanı sıra, konunun doğrudan muhatabı Şehir Plancıları Odası da aynı gün yargıya başvurdu.  

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada; yerel seçimler öncesinde, 13 Şubat 2009 günü, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nce kabul edilen ve 15 Haziran 2009 tarihinde Belediye Başkanı’nca onaylanan 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı hakkında yargıya başvurularak, planın yöntem ve kararlarının yargı denetimine açıldığı belirtildi.

Bundan sonraki gelişmelerin yargıyı ilgilendirdiği dile getirilirken, daha önce Oda’ya ait görüşlerin dikkate alınması için çeşitli yolların denendiği, ancak tüm çabalara rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden herhangi bir cevap alınamadığının altını çizildi. Bu çabalara örnek olarak, 21 Mart 2009 tarihinde, planlama alanında uzman meslek insanları, akademisyenler, ilgili meslek odalarının temsilcileri ve şehir plancılarının katımıyla yapılan panel ile sonraki aylarda tüm şehir plancılarına açık olarak yapılan danışma toplantıları ve forumlar gösterildi.

Açıklamada, İstanbul’un planlı gelişmesinin, uzmanlık alanı dolayısıyla Şehir Plancıları Odası’nı ve üyelerini yakından ilgilendiren bir konu olduğu belirtilerek, Oda’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve İstanbul için plan üreten tüm kurumların planlama çabalarını ilgiyle takip ettiği eklendi. İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın doğal eşikleri ele alması, imar kararlarını ve diğer gelişmeleri bu eşiklere uygun olarak disiplin altına alması ve kamu yararını üstün tutması beklenirken, hazırlanan planın bu konularda yetersiz olduğu görülmüştür. Yetersizlikler Belediye’ye iletilmesine rağmen, yasal süre içinde cevap alınamaması üzerine ilgili plan, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nce dava konusu edilmiştir. Yargıya taşınan dava dilekçesinin tam metnine Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nin internet sitesinden ulaşılabilir.