Çevre Düzenlemesine Talep Üzümcü Ertürk'ü Fidancı Yaptı



Manisa'nın en eski pamuk çırçır fabrikasına sahip olan, Nestle başta olmak üzere dünya gıda devlerine 26.5 milyon dolarlık kuru üzüm satan Ertürk Tarım, yerel yönetimlerin çevre düzenlemesine yönelik ilgisini görerek fidancılık işine el attı. Yaklaşık 2 milyon dolarlık yatırımla Manisa'da yeni teknolojiye dayalı fidancılık tesisi ve showroom kuran firma, Bozdağlar, Ödemiş ve Yunt Dağı 'nda fidanlık oluşturdu. Yöredeki küçük üreticilere de üretim yaptıran firma, bir yandan belediyelere diğer yandan da yurtdışına fidan satmaya başladı.

Manisa Fidancılık'ın Ortağı Erhan Atılgan , bir yıl önce fidancılığa yatırım kararı aldıklarını, ekonomik krize rağmen yatırımı tamamlayıp 4 ay önce üretime geçtiklerini söyledi. Bozdağlar'da 35 bin, Ödemiş'te 75 bin adetlik yapraklı ve ibreli ağaç fidanı yetiştirdiklerini ifade eden Atılgan, yöresel üretimlerle beraber fidan sayısının 500 bin adete, çeşidin de 80'e ulaştığını vurguladı.
 
Dolmabahçe Sarayı'na ağaç

Atılgan, "Üretimi daha fazla artırmak için Manisa'da da fidanlık kuracağız. Manisa-Saruhanlı 'da 17 dönümlük ana tesisimizi Finlandiya'daki fidanlık sistemine göre dizayn ettik. Showroom ve kapalı sera yaptık. İstanbul-İzmir yolunun üzerinde olmamız nedeniyle yoğun taleple karşılaştık. Tamamı damlama sulamalı, plastik saksılı tesisimizde en modern üretim tekniklerini kullanıyoruz. İsrail'den getirdiğimiz sistem ile gübreleme ve sulamayı aynı anda ve bilgisayar kontrolünde yapıyoruz. Saksılarda toprak olarak üzüm çöpü ve curuf kullanıyoruz" dedi.

Yeni firma olmalarına rağmen kısa sürede önemli projelere imza attıklarını ifade eden Atılgan, İstanbul'daki barajların etrafının ağaçlandırılması için İZSU'ya 11 bin fidan verdiklerini, Dolmabahçe Sarayı, Ege'deki belediyeler, Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğü ve Niğde Üniversitesi'ne de fidan gönderdiklerini söyledi.
 
Her iklim için üretim var

Manisa Fidancılık'ın ortağı olan orman mühendisi Haluk Gülpınar ise, 30 yıldır sektörde faaliyet gösterdiğini belirtti. Türkiye'de özel sektör fidancılığının geçmişinin 10 yıl önceye dayandığını dile getiren Gülpınar, "Sektör kısa sürede büyüdü. Başta yerel yönetimler olmak üzere pazar genişlemeye devam ediyor. Hedef pazarlarımız Manisa, İstanbul ve İç Anadolu. Farklı iklimlere yönelik üretim yapmak için fidanlıklarımızı 50 metreden bin metreye kadar çeşitli yükseltilerde kuruyoruz. Örneğin 600 metre yükseklikteki İç Anadolu'ya en yüksek fidanlıktan fidan gönderiyoruz. İthal fidanları Türkiye'de yetiştiriyoruz. Böylece döviz kaybını da önlüyoruz" dedi.

Gülpınar, Adapazarı, Ödemiş-Bozdağlar ve Manisa'nın fidancılık merkezi olmaya aday yöreler olduğunu söyledi. Gülpınar, "Bizim en büyük şansımız farklı yükselti ve iklimleri barındıran coğrafyamız. Bu avantajı kullanarak, dünyanın en önemli fidancılık merkezi İtalya'nın Pistoia yöresi gibi oluruz" diye konuştu.
 
Ağaçlandırma seçimden sonra hızlanır

Yerel yönetimlerin çevre düzenleme yatırımlarının seçim öncesinde değil seçimlerden sonra canlandığına da dikkat çeken Erhan Atılgan, "Belediye başkan adayları ağaçlandırma ve çevre düzenleme sözlerini seçim vaadi olarak sunuyor. Seçildikten sonra da yatırımlara başlıyor. Bu nedenle pazarın yerel seçimlerden sonra canlanmasını bekliyoruz" dedi. 
 
İtalyanlar için üretim yaparız

Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihracat yapmaya başladıklarını açıklayan Haluk Gülpınar, fidancılıkta dünya lideri olan İtalyanlar için de üretim yapmak istediklerini söyledi. Gülpınar, "Bir fidana bakmak uzun süre ve yüksek maliyet gerektiriyor. Bu nedenle İtalyanlar, fidanları Adapazarı'ndaki tesislerde büyütüyor. İleride biz de yabancılar için üretimi düşünüyoruz" diye konuştu.