Çevre Gününü Kutlamıyoruz!



5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde insanlığın büyük ekolojik sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, “Yapılması gerekenin çok yönlü bir çalışma başlatmak olduğunu belirtti. Çakar, “Enerji, emek ve kaynak yoğun üretimden ileri/yüksek teknoloji yoğunluklu, enerji yoğunluğu düşük bir üretim yapısına geçilmesi gerekmektedir. Tercih edilmesi gereken teknolojiler belirlenmeli, tesislerin bu kriterlere göre kurulması ve kapasite artırımını da kapsayan ivedi bir sanayi planlaması yapılmalıdır. Çevre dostu yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile sermaye talanının kâr güdüsünün önüne geçirilmelidir” dedi.

'BÜTÜNCÜL POLİTİKALAR ŞART'

Ekolojik dengenin büyük tehdit altında olduğunu belirten TMMOB Genel Sekreterliği de yaptığı açıklamada “Yaşam alanlarımızın yok olmaması, gelecek nesillere yaşayabilecekleri bir dünya bırakabilmek için, bugün ekolojik bir krize dönüşen sorunların çözümünde bütüncül politikaların, hukuksal ve kurumsal düzenlemelerin geliştirilmesi ve uygulanması gereği açıktır” ifadelerine yer verildi.

NÜKLEER TEHDİT

Türkiye'nin bu yıl Dünya Çevre Günü'ne “nükleer tehdit” altında girdiğine dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) da yaptığı açıklamada, Rusya ile imzalanan Akkuyu'da  nükleer santral kurulmasına ilişkin anlaşmanın önümüzdeki günlerde TBMM'de oylanacağı anımsatılarak şöyle denildi:

“Her türden hukuki ve ticari prosedür göz ardı edilerek, iki devlet arasında imzalanan bu anlaşmanın amacı enerji ihtiyacının karşılanması değil, AKP hükümetinin 'Nükleer Güç' olma hevesidir.”

Açıklamada ayrıca Dünya Çevre Günü'nün asıl anlamından ve amacından uzaklaşmış bir “Protokol Günü” haline getirildiği, bu nedenle bu günü kutlamanın bir anlamının kalmadığı belirtildi.

'SORUMSUZ TÜKETİM TÜKETİYOR'

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada çevre sorunlarının her geçen yıl arttığına dikkat çekti.

Açıklamada, sorumsuz tüketimin çevre sorunlarını tetiklediğine işaret edilerek şöyle denildi: “Mühendislik eğitiminin 2 haftalık eğitimlerle ikame edilebileceğinin sanılması, yetersiz ve verimsiz çevre denetimlerinin gerçekleştirilmesi ve kentsel altyapı sorunların çözümünün piyasa ekonomisinin ve artı-değer hırsının yansıları olarak taşeronlaşma ve özelleştirmeler ile ekonomik kaygılara dönüşmesi ülkemizde yaşanan çevre sorunlarının temel nedenleri arasında yer almaktadır.”

'26-27 HAZİRAN'DA ANKARA'DAYIZ'

ÇMO Ankara Şubesi'nden yapılan açıklamada da çevre gününün kutlamayacağı, bu günün çevre sorunları için bir direniş günü olduğu kaydedildi. Açıklamada  “26-27 Haziran'da yerellerden yükselen çevre direnişlerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi için direnişçilerle birlikte Ankara’da buluşacağız. Direnişimizin birlikteliğini bizleri yok sayanlara bir kez daha güçlü bir şekilde göstereceğiz” denildi.

DERELERİN KARDEŞLİĞİ PLATFORMU

Çevre Bakanına istifa çağrısı

Derelerin Kardeşliği Platformu, yaptığı açıklamada, ülkenin bütün vadilerinin HES’lerin (Hidroelektrik Santralları) tehdidi altında olduğuna vurgu yaparak; Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nu istifaya çağırdı. Açıklamada, “Yasa ve yönetmelikleri, yargı kararlarını ve en halk tepkisini hiçe sayarak HES projelerini vadilerimize dayatan, bu projelere imza atan bütün yetkili ve sorumluları; rant ve çıkar uğruna doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar veren HES yapımcı şirketlerini ve en önemlisi bu projelere yol veren Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerini protesto ediyor; Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu bir kez daha istifaya davet ediyoruz” denildi.