Çevre Kanunu’na Uymayan Tanker ve Gemilere 78 Bin YTL Para Cezası



Çevre cezaları yeniden düzenlendi. Tesisine arıtma sistemi kurmayanlara 5 bin YTL para cezası verilecek. Kirletme yasasına uymayan tanker ve gemileri ise, 78 bin 507 YTL ceza bekliyor. Cezayı ödemeyen seferden men edilecek. Çevreyi kirleten kişi, kurum ve kuruluşlara verilen cezalar yeniden düzenlendi. Resmî Gazete’de dün yayınlanan 2006'da 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, verilecek idari para cezalarına ilişkin genelgeye cezalarda ortalama yüzde 9,8 artış getirildi.

Kanuna göre, cezalar doğrudan doğruya mahallin en büyük mülki amiri tarafından verilecek. Ancak, büyükşehir belediye sınırları içinde kalan sahil, boğaz, liman, körfez, göl ve akarsularda cezalar büyükşehir belediye başkanlıkları tarafından verilecek. Cezayı ödemeyen ve bu hususta teminat ve kefalet göstermeyen gemiler, diğer deniz vasıtaları seyrüsefer ve faaliyetten men olunacak. Büyükşehir belediyelerinin hudutları dışında kalan denizlerde cezalar doğrudan doğruya Sahil Güvenlik bot komutanlıklarınca verilecek. Cezayı ödemeyen gemiler ve götürülebilen diğer deniz vasıtaları en yakın ve uygun limana götürülerek savcılığa teslim edilecek. Kendi makineleriyle çalıştırılamayan deniz vasıtaları hakkında gerekli zabıt tutularak, durum en yakın sahil il veya ilçe merkezindeki savcılığa intikal ettirilecek. Büyükşehir belediye hudutları dışında kalan yerlerde yapılan kirletmeler ile deniz, liman, bütün göl ve akarsulara yapılan kirletmeler için mülki amirlerin ceza verme yetkileri saklı tutulacak.

Çevreyi kirletenlere verilecek para cezası yüzde 10 arttı
Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama verme, depolama, taşıma, uzaklaştırma ve benzeri faaliyetlerde bulunma: Gerçek kişiler için 157, kuruluş ve işletmeler için 471, bilanço esasına göre defter tutması gereken kuruluş ve işletmeler için 785 YTL.

Kirlenme ihtimalinin bulunduğu durumlarda kirlenmeyi önleme, kirlenmenin meydana geldiği hallerde kirlenmeyi durdurma, kirlenmenin etkilerini giderme için gerekli tedbirleri alma yükümlülüklerini yetkili mercilerce yapılan bildirime rağmen yerine getirmeme: Gerçek kişiler için 785, kuruluş ve işletmeler için 2 bin 355 YTL.

Kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde, yönetmelikle belirlenen standartlar üzerinde gürültü çıkarma, fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, konutlar ve ulaşım araçlarında gürültünün asgariye indirilmesi için gerekli önlemleri almama: Gerçek kişiler için 78, kuruluş ve işletmeler için 235 YTL

Gerçekleştirilmesi planlanan kurum, kuruluş ve işletme- ler için mevzuatta öngörülen arıtma tesis veya sistemlerini müstakil veya ortak olarak kurmakla yükümlü bulundukları halde arıtma tesis veya sistemlerini kurup işletmeye hazır hale getirmeme: Kuruluş ve işletmeler için bin 570, bilanço esasına göre defter tutan işletmeler için 4 bin 710 YTL.

Her türlü atık ve artıkların arıtılması, uzaklaştırılması veya zararsız hale getirilmesi ile yükümlü bulundukları halde çevreye zarar vermeyecek önlemleri almama: Kuruluş ve işletmeler için 785, bilanço esasına göre defter tutması gereken kuruluş ve işletmeler için 2 bin 355 YTL.