Çevre Meclisi'nden Termik Santrale Tabutlu Protesto



Samsun Çevre Meclisi üyeleri, Cengiz İnşaat'ın Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde, Borasco Elektrik'in ise Terme ilçesinin Akçay beldesinde kuracağı iki adet termik santrali tabutla protesto etti. Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirilen eylemde pankart açıp sloganlar atan çevre meclisi üyeleri, basın açıklamasının ardından siyah bezle örttükleri tabutu omuzlarına alarak belediye personel giriş kapısına bıraktı. Cep telefonu aracılığı ile megafondan cenaze marşını çalan protestocu grup, alkışlarla protestosunu sürdürdü. Uzun süre kapı önünde kalan tabuta daha sonra belediye görevlileri el koydu.

Samsun'da 17 yıl doğalgaz ile çalışacak termik santrallerin bacalarından zehirli dumanların çıkacağını iddia eden Samsun Çevre Meclisi üyeleri, bunun halkın sağlığına ve tarıma büyük zarar vereceğini iddia etti. Termik santrallerin kurulacak olmasından Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı sorumlu tutan az sayıdaki çevre meclisi üyesi, santrallerin kansere yol açacağını ileri sürdü.

Eylemde Samsun Çevre Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Melek Gündoğdu, temiz çevre ve sağlıklı bir yaşam için Samsun'a termik santral istemediklerini söyledi. Kasım ayı ölçümlerinde, havadaki kükürtdioksit oranının limit sınırını aştığını dile getiren Gündoğdu, "Santrallerden yayılacak olan radon gazı, ölümlere neden olacaktır. Radon gazı, radyoaktif bir madde olup kansere yol açtığı bilinmektedir. Karadeniz'de Çernobil kazasından her gün ölüm haberlerinin geldiği Samsun'da, termik santrallerin kurulması kansere davetiye çıkarmak olacaktır." dedi.

Muğla Yatağan'da ve Afşin Elbistan'da termik santraller yüzünden halkın kanser olduğu iddiasından bulunan Melek Gündoğdu, Samsun'a tek başına termik santral belası sarılmak istenmektedir. Toprağımız, nefes aldığımız hava, içtiğimiz su, yediğimiz yiyecek ve nesillerimizin geleceği kirletilmek isteniyor." ifadelerini kullandı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen eylemin ardından meclis üyeleri, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.