Çevre ve Tarih Katliamı

Tuzla Belediyesi, içinde yüzyıllık tescilli çınar ağaçlarının bulunduğu, 1999 yılından bu yana sit alanı olan ve plansız koruma alanı sınıfında yer alan Ayazma'ya inşaat temeli atarak tarihi kültüre zarar veriyor. İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı bulunmasına karşın bölgeye nikâh salonu yapılacağı öne sürülüyor. Çevre halkı, Ayazma'nın tarihinin yok edilmek istendiğini ve inşaatın bir an önce durdurulması gerektiğini belirtirken, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Tuzla Şubesi de konu ile ilgili imza kampanyası başlattı.

Tuzla'nın tarihi kimliğinin önemli bir parçası olan, bölge halkının birkaç yıl öncesine kadar piknik alanı ve çeşitli eğlenceleri için kullandığı Ayazma'da, geçen günlerde Tuzla Belediyesi tarafından temel atma çalışmaları başlatıldı. Asırlık çınar ağaçlarının bulunduğu alana yapılacağı öne sürülen nikâh salonu inşaatı geçen sene başlamıştı.

Bölge SİT alanı

İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne halk tarafından yapılan şikâyet sonrasında, Kurul 12/12/2006 ve 1187 No'lu kararıyla inşaatı durdurma kararı vermişti.

Bu karar üzerine kesilen ağaçlar kökleri dışarıda bir sene boyunca çürümeye terk edildi. Son olarak 10/12/2007 tarihinde Anıtlar Kurulu'ndan çıkan kararla bir sene öncesinden kesilen ağaçlarla ilgili olarak Orman Fakültesi'nden görüş alınması ve ağaçları kesenler hakkında da işlem başlatılması gerektiği belirtildi. Tüm bu kararlara karşın alanda inşaat çalışmalarının başlaması akıllarda soru işaretlerini bırakıyor.

Çevre halkı, daha önceden tarihi alana temel atılması üzerine Tuzla Belediyesi'ne başvurduklarını ve bir yanıt alamadıklarını belirterek, "Tuzla'nın tarihi yok edilmek isteniyor. Önce bölgenin adını Ayazma olmaktan çıkarıp Bahçeler yaptılar. Sonra da Ayazma'nın kendisini yok etmek istiyorlar" dediler.

ÇYDD Tuzla Şubesi Başkanı Halil Özen ise "Belediyenin Ayazma'da yaptığı ilk değil. Tarihi Tuzla Gölü'nü de once kuruttular, sonra suni göl yapmaya kalkışıyorlar. Ayazma sit alanı. Yani buraya izinsiz çivi bile çakılamaz. İnşaatın ruhsat tabelası bile yok. Gerekirse, Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci ve bu karara onay veren yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Bölgede imza kampanyası başlattıklarına dikkat çeken Özen, "İki günde imzaların sayısı 5 bine ulaştı. Toplanan imzaları başta TBMM ile konunun yetkili mercilerine sunacağız" dedi.

İmza kampanyası

ÇYDD Tuzla Şubesi Başkanı Özen, edindikleri bilgilere göre alana 110 kişilik bir nikâh salonu ile içinde satılık ve kiralık dükkânların bulunduğı bir bina yapılacağını anımsatarak, "Burası plansız koruma alanı yani planlanmadığı için hiçbir şey yapılamaz. Ayrıca koruma alanı. Böyle bir yerde birkaç yıl öncesine kadar düğünler, sünnetler, şenlikler yapılıyordu. Tarihin gömülmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu. Tuzla Belediyesi yetkilileri konu ile ilgili teknik çalışmaların devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde bir basın açıklaması yapacaklarını söylediler.