Çevre zabıtasından kirlilik takibi

Çevre ve Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Çevre Zabıtası’nın ekip sayısı arttırıldı ve denetimler sıklaştırıldı. Ekipler, 24 saat denize ve derelere çöp atanları izlemeye aldı.

Fotoğraf makineli Çevre Zabıtası denetim ekipleri denetimlerini özellikle, körfeze en çok kirlilik taşıyan Meles, Manda, Arap, Laka, Bostanlı dereleri üzerine yoğunlaştırırken, diğer dereleri kontrol ediyor.

Derelere atık atan kuruluş ya da herhangi bir vatandaşı fotoğraf makineleri ile de görüntüleyerek kanıtlayan ekipler, Zabıta Yönetmeliği çerçevesinde para cezası kesiyor. Ekipler ayrıca zabıt tutarak derelere atık-çöp atanlar hakkında Çevre Kanunu’na göre cezai işlem yapılmak üzere İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bildiriyor.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ise çevreyi kirletenlere Çevre Kanunu gereği para cezası uygulayabiliyor.

Dere Denetim Ekipleri, 22 Haziran 2005 Çarşamba günü Manda Deresi’nde çalışma yapan İZSU ekiplerinin ihbarı ile, dereye kenarına atık atan bir gıda işletmesini belirledi. Firmaya para cezası uygulayan ekipler ayrıca tutanak da tutarak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bildirdi.

3 GÜNDE 30 TON ÇÖP
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, körfezin temiz tutulmasına yönelik sürdürdüğü çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. 10 Haziran Cuma gecesi yağan yağmurun ardından karadan 16 kişilik ekip ve denizden iki deniz süpürgesi ile sürdürülen temizlik çalışmaları ile üç günde 30 ton atık toplandı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, körfezin temizlenme sürecinin devamının ve kirliliğin önlenmesine yönelik çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

VATANDAŞLARA UYARI
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çevrenin ve doğanın insanlığın ve gelecek kuşakların ortak mirası olduğuna dikkat çekerek, “Derelere atılan atıklar hem taşıdıkları mikroplarla insan sağlığına tehdit oluşturuyor hem doğayı ve temizlenmesi için trilyonlarca lira harcadığımız körfezimizi kirletiyor. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekiyor” dedi.

Yetkililer, derelerin ve körfezin kirletilmesine göz yumulamayacağını belirterek, vatandaşlara, “Dereye atılan bir poşet çöp dahi olsa, yakalandığında mutlaka cezalandırılacak” uyarısında bulundu.