Çevreci Avukatlar Fişlendi

Siyanürle altın çıkarılmasına karşı savaşım veren Bergama köylülerinin avukatları, İçişleri Bakanlığı'nca fişlendi. Bakanlığın, Koza Altın İşletmeleri'ne gönderdiği yazıda, çevreci avukatların "suç örgütü" kurdukları ima edildi. Müsteşar yardımcısı imzalı yazıda, Bergama'da altın çıkarılmasını engellemeye yönelik tüm eylemleri Uluslararası İnsan Hakları Örgütü'nün (FIAN) Türkiye temsilcisi Birsel Lemke'nin organize ettiği, avukatların da Lemke ile irtibat içinde oldukları ifade edildi.

Bakanlığın yazısı, Bugün yazarı Nuh Gönültaş'ın, İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "basın yoluyla hakaret" suçundan yargılandığı davada ortaya çıktı. Avukat Arif Ali Cangı'nın suç duyurusu üzerine, hakkında soruşturma başlatılan Gönültaş, belgeyi savcılığa sundu.

Koza'nın avukatı Bahadır Öztürk, bakanlığa başvurarak Türkiye'de faaliyet gösteren ve Alman vakıfları olarak bilinen kuruluşların ve isimlerini verdiği kişilerin, Bergama Ovacık Altın Madeni aleyhinde faaliyette bulunup bulunmadıklarını sordu. Öztürk'e gönderilen, Müsteşar Yardımcısı Mustafa Tekmen imzalı 10 Ağustos 2006 tarihli yazıda, "Yaptırılan incelemede, Ovacık beldesinde altın madeninin çıkarılmasını engellemeye yönelik tüm eylemleri, Birsel Lemke'nin organize ettiği, eylemlere şahısların katılması için her türlü maddi desteği sağladığı" belirtiliyor. Yazıda, Lemke'nin Bergamalıların avukatları Cem Nemutlu, Ali Arif Cangı, Senih Özay, Eren İlhan Güney ile Oktay Konyar, Sezai Göksu, Özcan Durmaz ve Veysel Akçit isimli şahıslarla irtibat içerisinde olduğu ifade edildi.

Yazının ortaya çıkmasının ardından Cangı da İçişleri Bakanlığı'na aynı soruları içeren dilekçe göndererek bilgi edinmek istedi. Koza'nın avukatına verilen yanıt, Cangı'nın avukatı Nilgün Tortop 'a verilmedi.

Tortop'a gönderilen 14 Nisan 2007 tarihli Emniyet Genel Müdürlüğü imzalı yazıda, "Kayıtların incelenmesi sonucu, Alman vakıfları olarak adlandırılan herhangi bir vakfa rastlanmamıştır. Alman Vakfı tabiri ile hangi yabancı vakıfların kastedildiği anlaşılmamıştır" deniliyor.

Yazıda, bilgi istenen yabancı vakıfların tam isimlerinin verilmesi halinde talebin tekrar değerlendirmeye alınacağı ifade edilerek, "Ayrıca müvekkiliniz Arif Ali Cangı hakkında, halen bakanlığımız nezdinde yürütülen herhangi bir inceleme bulunmamaktadır" deniliyor.