Çevreci Örgüte Bir Destek de Aliağa’dan



Greenpeace’in, Türkiye’nin geleceği için kömür yerine güneşe yatırım yapılması amacıyla başlattığı ve “Güneş İçin Belediye Başkanları Bildirgesi” adını verdiği imza kampanyasına bir destek de Aliağa’dan geldi. Greenpeace İzmir Girişim Grubu Sorumlusu Aslıhan Hoşer, CHP Aliağa Belediye Başkan adayı Ömer Turgut Oğuz’u ilçe örgütünde ziyaret etti. Hoşer, Ege’de kurulması planlanan dört termik santralden üçü için Aliağa’nın düşünüldüğünü hatırlattı.

‘Felaketlere davetiye’

İklim değişikliğine duyarsız kalmanın, yaklaşan kuraklık, kıtlık, iklim göçleri, su baskınları, seller ve orman yangınları gibi bugüne kadar görülmemiş felaketlerin gerçekleşmesine göz yummak anlamına geldiğini belirten Aslıhan Hoşer, şöyle dedi:

“Bugün bizim için en büyük tehdit, kömür kullanan termik santrallerin varlığı ve yenilerinin planlanmasıdır. Ancak küresel ısınmayı tehlikeli noktaya ulaşmadan durdurabilecek akla ve iradeye sahibiz. Kömür kaynaklı enerjinin tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de 2050’ye kadar aşamalı olarak tamamıyla devreden çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumda yeni termik santraller yerine iklim değişikliğine çözüm olan yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz.”

Hoşer, yerel seçimler sonrası kampanyayı destekleyen ve desteklemeyen belediye başkanlarını Greenpeace’in internet sayfasında yayınlayarak kamuoyuna duyuracaklarını da kaydetti.

‘Görüşümüz net ve açık’

Ömer Turgut Oğuz da kömüre dayalı elektrik üretiminin insan sağlığına ve çevreye büyük zararlar verdiğini bildirerek, “Termik santraller konusunda görüşümüz çok net ve açık. Sanayiye asla karşı değiliz. Ancak insan ve çevre sağlığı açısından sakıncalı sanayi kuruluşlarıyla mücadelemiz devam edecek” diye konuştu. Oğuz, daha sonra Güneş İçin Belediye Başkanları Bildirgesi’ni okuyarak imzaladı.

Kimler imzaladı?

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Gerenköy Belediye Başkanı Orhan Bora, Yeni Şakran Belediye Başkanı Zeki Şen, Yeni Foça Belediye Başkanı Osman Yurtseven, Mersin Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Bahar, Silifke Belediye Başkanı Ali Öngel, Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Yunus Pehlivan, Kahramanmaraş Elbistan Belediye Başkanı Abdullah Paksoy, Sivas Kangal Belediye Başkanı Tahsin Arslan, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Eskişehir Beylikova Belediye Başkanı Hasan Tezel, Hatay Erzin Belediye Başkanı Mehmet Güven.