Çevreciler Balık Çiftliklerinin Peşinde



Muğla ve Aydın il sınırlarında kalan 126 balık çiftliğinin yeni yerlerine yıl sonuna kadar taşınması bekleniyor. Ancak çevreciler Çevre ve Orman Bakanlığı’nca belirlenen yeni taşınma bölgeleri için de tarihi, kültürel ve doğal güzellikler ile turizme büyük zarar vereceği gerekçesiyle Danıştay’da yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için dava açtı.

Ege’deki Mandalya ve Güllük körfezlerinde kirliliğe neden olan çiftlikler için, Çevre ve Orman Bakanlığı’nca 24 Ocak 2007’da çıkarılan tebliğ ile başlayan tartışmalar yeni üretim alanlarının belirlenmesiyle daha da arttı.

‘Bilimsel çalışma yapılmadı’
Geçen ay Danıştay 6. Daire’ye başvurarak yürütmenin durdurulması ve kararın iptali davası açan Bodrum Yurttaş İnisiyatifi sözcüsü Ayhan Karahan, İlave Çevre Düzeni Planı doğrultusunda kurulacak çiftliklerin insan sağlığını, doğayı ve ekolojik dengeyi telafisi mümkün olmayacak şekilde olumsuz etkileyeceğini savundu. Karahan şöyle konuştu:

“Yeni yerlerdeki kıyı bandı doğal ve kültürel sit alanlarının yoğun olarak bulunduğu bir bölge olması nedeniyle buradaki değerlerimizde büyük zarara uğrayacak, turizmi olumsuz etkileyecek.

Alanların hiçbir bilimsel çalışma yapılmaksızın, bilim adamlarının, çevre kuruluşlarının, söz konusu bölgede yer alan turistik tesislerin, bölge halkının ve bölgedeki ikinci konut sahiplerinin görüş ve önerileri alınmaksızın hazırlanan planın iptali için dava açtık. Türkiye’de bir sonuç alamazsak konuyu AİHM’ye taşıyacağız.”
Bodrum Yurtsever Cephe Grubu avukatı Ahmet Aksüt de halkın ve çevrecilerin sürekli kandırıldığını, planların sürekli olarak ranta yönelik olarak yapıldığını, yöre halkında cilt hastalıkları saptanmaya başlandığını belirterek şöyle konuştu:

“12 yıl önce balık çiftlikleri kurulmaya başlandığında toplu balık ölümlerinin yaşanacağını bilimsel raporlarla anlatmış, körfezin bu kadar yükü kaldıramayacağını söylemiştik. Bu yıl üç milyon balık öldü. Güllük Körfezi’nde yaşamı katlettiler, toplu insan ölümlerinin yaşandığı mezarlığa dönüşmeden körfezde önlem alınması için ne gerekiyorsa yapacağız.”

Nereye taşınıyorlar?
Yeni planlamada 126 balık çiftliğinin Bodrum’da Salih ve İkiz Adaları’nın kuzey batısı, Türkbükü Gökburun kuzeyi, Torba Demir Koyu kuzeyi, Aydın’ın Didim ilçesine bağlı Akbük İnceburun güneyi, Metelik Adası güneyi, Bayrak Adası kuzeyi,  Milas’ta ise Kazıklı Limanı kuzeyi, Bayrak Adası açıklarına taşınması kararlaştırıldı.