Çevreciler Mutlu Turizmciler Tepkili



Muğla’nın Dalaman İlçesi’ndeki Türkiye Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) ait 34 bin 399 dekarlık arazinin Bakanlar Kurulu’nca turizm alanı ilan edilmesine ilişkin kararın Danıştay 6’ncı Dairesi’nce iptal edilmesi, çevrecileri sevindirdi. Turizmciler ise karara tepki gösterdi. Davaya müdahil olan TEMA Vakfı Güney Ege Temsilcisi Okyay Tirli, kararın son derece sevindirici olduğunu söyledi. Tirli, şöyle dedi:

‘Dubaililere satılacak’

“TEMA olarak tüm davaları yakından takip ettik. Turizm alanına dönüştürmek istedikleri yer, dünyada eşi benzeri olmayan nitelikte bir tarım arazisi. Burada yılda üç kez mahsül alınıyor. Böylesi verimli topraklar ve uygun hava koşulları dünyanın hiçbir yerinde yok. Ayrıca, Dalaman Çiftliği ülkemizde 51 kente birden buğdaydan arpaya kadar çok çeşitli tohum üreten tek yer. Yüksek miktarda da narenciye üretimi yapılıyor. Dalaman’ın gelişmesine karşı değiliz. Sadece, tarım arazilerinin imara açılıp turizme tahsis edilmesine karşıyız. Dalaman’da başka yer mi yok?” dedi.

Böylesi stratejik önem taşıyan tarım arazilerinin yok edilmesine şiddetle karşı çıkmaya devam edeceklerini belirten Okyay Tirli, ilginç bir iddiayı da gündeme getirerek, “Tarım alanlarının özellikle yabancılara satılmasına karşıyız. Dertleri, otel ya da turizm tesisi yapmak değil. O bölgeyi Dubai’den birilerine satmak ve hobi bahçeli villalar kurmak istiyorlar. Projelerini biliyoruz. Dalaman adeta parsellenmiş. Buna engel olmak için güçbirliği oluşturacağız” diye konuştu.

Dalaman Ziraat Odası Başkanı Günatin Barın da Danıştay’ın kararını sevinçle karşıladıklarını kaydetti. Barın, “Dalaman’da otel yapılacak bir sürü yer var. Her yer zaten inşaat alanı. Dağ-taş yabancılara satılıyor. Bölgede nitelikli tarım arazisi kalmadı. Dalaman Çiftliği sadece bölgenin değil, ülkenin umudu. Çiftliğimize dokunmasınlar” görüşünü dile getirdi.

‘Turizme darbe’

Karar, bölgenin turizme açılmasını dört gözle bekleyen yatırımcılarda ise hayal kırıklığı yarattı. Kararı ‘turizme darbe’ olarak niteleyen On-Tur Mühendislik ve Emlak’ın sahibi Onur Turgut, şöyle dedi: “Biz, tarım arazilerinin yok edilmesini istemiyoruz. Ancak, Danıştay’ın kararı Dalaman turizmine indirilmiş darbe oldu. TİGEM arazilerinin bir bölümü denize çok yakın ve tuzlu olduğu için verimsiz. Turizm alanına dahil edilmek istenen bölümler bu tuzlu arazilerdi. Hiçbir işe yaramadan boş boş duran Hazine arazileri turizme kazandırılmış olsa büyük fayda elde edilirdi. Burası oteller bölgesi olarak düşünülüyordu. Dalaman turizmine ciddi katkı sağlayacaktı.”