Çevrecilerden BP'ye Yeni Logo



Petrol şirketi British Petroleum'un (BP) çevreyi kirleten yeni imajına daha uygun olan logoyu bulmak için Greenpeace tarafından başlatılan yarışma sonuçlandı: Yeni logoda, BP'nin eski logosunun önünde duran, petrole bulanmış bir kuşun silueti var.

Greenpeace'in yaklaşık üç ay önce İnternet üzerinden başlattığı yarışmaya iki bin kişi başvurdu. Bugüne kadar iki milyon kişinin ziyaret ettiği İnternet sitesinde yaklaşık 25 bin kişi oy verdi. Yarışmayı 16.463 oyla, Laurent Hunziker'in tasarladığı logo kazandı. Hunziker, logosu hakkında şöyle diyor: "Logodaki silueti, petrole bulanmış, panik halindeki bir kuşun etkileyici bir resminden esinlenerek yaptım, onun yaşadığı acı, yaşanan trajik olaylardan sonra dünyamıza neler olduğunun güçlü bir göstergesi."

Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısından sorumlu olan BP, temiz enerjiye yatırım yaptığını iddia ederek, yeşil ve sarı renkli bir ayçiçeği logosunu kullanıyordu. Greenpeace ise bu facianın sorumlusu olan şirkete daha uygun olacak logoyu bulmak için bir yarışma başlatmıştı.

"BP gibi bir petrol devinin tanıtım bütçesine sahip olmayabiliriz belki ama bu yeni logoyu olabildiğince yaymak için yeterince destekçimiz ve fikirlerimiz var" diyen çevreciler, yeni logoyu İnternet ortamında yaygınlaştırmaya, logonun etiketlerini basarak bunları çok sayıda insanın görebileceği yerlere yapıştırmaya çalışacaklar.

BP: Sızıntıyı önleme operasyonu başarılı

Bu arada BP, bugün, petrol kuyusundaki sızıntıyı kapatmak için uyguladığı "Static Kill" operasyonunun başarıya ulaştığını açıkladı. "kuyunun basıncının basılan çamurun hidrostatik basıncı tarafından kontrol altında tutulduğunu, bunun da arzuladıkları sonuç olduğunu" söyledi. Firma, önceki gün (2 Ağustos) başlattığı işlemde, çamur ve çimentonun birleşimiyle oluşan sıvı bir maddeyi içeriye pompalayarak, kuyudaki sızıntıyı kontrol altına almayı amaçlıyordu.

ABD hükümeti ise BP ile eşzamanlı olarak, Meksika Körfezi'nde üç ay boyunca petrol sızıntısına neden olan petrol kuyusunun olumsuz etkilerinin, "kirlenmeye karşı yürütülen mücadele" sayesinde azaldığını açıkladı.