'Çevreyi Kirlettiğimizi İspat Edene Anahtarı Veririz'

Cargill Türkiye, birinci sınıf tarım arazisi üzerine kurulduğu ve çevreyi kirlettiği gerekçesiyle 20 Ekim'de mahkeme kararıyla kapatılan Bursa Orhangazi'deki fabrikasının yeniden açılması için yürütmeyi durdurma davası açtı.

Davanın kısa sürede sonuçlanacağına ve yeniden faaliyete geçeceklerine inandıklarını belirten Cargill Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, "Pes etmedik. Yargıya güveniyoruz. Ama üzgünüz. 142 çalışanımız var. Orhangazi ve Gemlik'te 1000 aile geçimini Cargill'le karşılıyor. Orhangazi sonucu bekliyor" dedi.

'Olaylar yatırımı azalttı'

Cargill Türkiye'nin 2000 yılında beş ayrı bakanlıktan toplam 14 izin alarak Orhangazi işletmesini faaliyete geçirdiğini hatırlatan Tarakçıoğlu, "Türkiye'de yaptığımız her şey kanunlara uygundur. Çevreyi kirlettiğimizi ispat edene tesisin anahtarını vermeye hazırız" diye konuştu.

Türkiye'ye güvendikleri için Cargill Orhangazi Tesisi'ne 90 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını aktaran Tarakçıoğlu, "Tesis çevreye duyarlıdır. Fabrika faaliyete geçmeden çevre yatırımlarına başladık.

Atık arıtma için 2 milyon dolar, toz tutma ve koku giderme sistemleri için de 1 milyon dolar yatırım yaptık. 2003 yılında Bursa Sanayi Odası'nın çevre ödülünü aldık. Orhangazi tesisimiz Cargill'in tüm dünyadaki 1000'e yakın fabrikası arasında 2005 yılında en iyi fabrika ödülünü aldı" açıklamasını yaptı. Cargill'in Amerikan sermayeli bir Türk şirketi olduğunu ifade eden Tarakçıoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Bugüne kadar Türkiye'ye toplam 250 milyon dolar yatırım yaptık. Altı yıldır bu olaylar yaşanmasaydı Türkiye'ye yaptığımız yatırımlar daha da artardı.