Cezaevine Yol Göründü



Adalet Bakanlığı, Yeni Şakran beldesinin Bahçedere köyünde yaptıracağı ve Buca Cezaevi'ni taşıyacağı 3 bin kişi kapasiteli ceza infaz kampusünün ihale tarihini belirledi. İçinde 7 cezaevi ve adliye binasının bulunacağı yaklaşık 80 milyon YTL'ye mal olacak kampus, 20 Şubat 2009 günü saat 10.00'da ihale edilecek. Cezaevi kampusünün ihale edileceği haberini alan ve büyük sevinç yaşayan Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, "Buca Cezaevi'nin taşınacağı yeni bir kompleksin yapılması için 13 yıldır sürdürdüğümüz mücadelemiz zaferle sonuçlandı. Bu haber bize yeni yıl armağanı oldu" dedi. Adalet Bakanlığı yetkilileri, 500 dönümlük alana kurulacak kampusün inşaatını, ihaleden kısa bir süre sonra başlatacaklarını belirtti. Dev cezaevinin inşaatının 3 yılda tamamlanması planlanıyor. Buca Cezaevi'nin taşınma mücadelesi 1996'dan bu yana 10 Adalet Bakanı eskitti. 10'uncu Bakan Şahin, sözünü tutarak kompleksin ihale tarihini belirledi.

1996'da başladı

Buca Cezaevi'nin taşınması ile ilgili mücadele, 1996 yılında başladı. Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, ilk olarak konuyu dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ağar'a iletti. Ancak yeni yapılacak kompleks için geride kalan 13 yıllık dönemde diğer adalet bakanları, harekete geçmedi. Başkan Şeboy bukez, 2004 yılında Hilton Oteli'nde karşılaştığı Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan yardım istedi. Unakıtan dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek'le görüştürme sözü verdiği Şeboy'u Ankara'ya davet ederek, "Ankara'ya gel. Bu işi iki Cemil bir Kemal çözelim" dedi.
Buca Belediye Başkanı Şeboy, Maliye Bakanı Unakıtan'ın çağrısı üzerine 24 Haziran 2004'te Ankara'ya gitti. Unakıtan'ın makam odasında Bakan Unakıtan ve Başkan Şeboy görüşmesine dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek de telefonla katıldı. Bu zirve sonunda cezaevinin 2 yıl içinde Foça'da bulunacak bir araziye taşınmasına karar verildi. Foça'da uygun arazi bulamayan Adalet Bakanlığı, kuracağı yeni cezaevi kompleksi için Yeni Şakran Beldesi'nin Bahçederesi Köyü'nü seçti. Burada hazineye ait 500 dönümlük alana 80 milyon YTL'ye 3 bin kişilik cezaevi yapılması kararı alındı.

Karşı çıktılar

Kompleksin inşaatının başlaması beklenirken Yeni Şakran halkı "Biz turizm beldesiyiz" diyerek cezaevine karşı çıktı. Yeni Şakranlılar, 28 Mayıs 2005 günü İzmir-Çanakkale yolunu 15 dakika süreyle trafiğe kapattı. 19 Haziran 2005 günü ise, Şakranlıların istemediği cezaevine Gerenköy Beldesi talip oldu. Daha sonra dönemin İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu ve Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, Şakran'a giderek belediye başkanı Zeki Şen ve vatandaşları cezaevi konusunda ikna etmeye çalıştı. 2 Temmuz 2005 günü ise  Kınıklılar, cezaevinin ilçelerine alınması için Başsavcı Özler'den talepte bulundu. Şakran'ın istemediği cezaevine ayrıca Zeytindağ, Kınık ve Gerenköy beldeleri de talip oldu.

İki yıl gecikti

Adalet Bakanlığı, 2 yıl boyunca dev kompleksi kuracağı alanın bürokratik işlemleri ile uğraştı. Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, 25 Nisan 2007 tarihinde cezaevinin proje çizim ihalesini gerçekleştirdiklerini açıkladı. Özler, ödenek sorunları bulunmadığını belirterek, "Cezaevinin temelini de 2007 yılı içinde atarız" diye konuştu. Ancak ne yazık ki cezaevinin temeli bir türlü atılmadı. Yeni Asır cezaevini 27 Aralık 2007 tarihinde bir kez daha Ankara'nın gündemine taşıdı. Bu süreçte göreve gelen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Yeni cezaevinin ihalesini bu yıl yapar, temelini atarız. 2012'de bitiririz" dedi. Ancak kompleksin ihalesi, 2007 yılında da yapılmadı. Son olarak 25 Ekim 2008 günü İzmir'e gelen Şahin, cezaevinin ihalesini 2009 yılbaşından önce yapacaklarını açıkladı.

Müjdeli haber

Şahin'in yılbaşından önce ihale etme hesapları da tutmazken beklenen ihale tarihi sonunda belirlendi. Adalet Bakanlığı, Yeni Şakran'da kuracağı Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampusü'nün ihalesini 20 Şubat 2009 günü saat 10.00'da yapma kararı aldı. İhale sonuçlandıktan sonra yer teslimini yapacaklarını belirten Adalet Bakanlığı yetkilileri, müteahhit firma ile sözleşmeyi yaptıktan sonra 15 gün içinde inşaatın başlayacağını söyledi.
İlçenin içine sıkışıp kalan Buca Cezaevi'nin taşınması için yıllardır mücadele eden Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, değişiklik sonrasında kazanacakları alanda alternatif yol açacaklarını söyledi. Şeboy, "Buca Cezaevinin içi tıklım tıklım, koğuşlar artık mahkumları almıyor. Bu cezaevi nedeniyle Buca'nın trafiği de felç durumda. Kentin ortasındaki cezaevi kalkarsa hem alternatif yol açacağız hem de Buca'ya alışveriş merkezi kazandıracağız" diye konuştu.

3 bin kişi kapasiteli

Şakran'da ihalesi yapılacak kampuste 3 bin mahkum barınacak. Çalışanlar, aileler ve mahkumlarla birlikte kampus alanı içinde toplam 10 bin kişi yaşayacak. Kampus içinde 4 adet T tipi cezaevi, 1 kadın cezaevi, 1 çocuk ve genç cezaevi ve 1 açık cezaevi ve 520 dairelik lojman bulunacak. Toplam kapalı alan ise, 258 bin metrekare olacak. 1300 kişi kapasiteli Buca Cezaevi'nde kalan 2 bin 600 tutuklu ise, Şakran'a aktarılacak. Mahkumlar daha rahat koşullarda barınma imkanına kavuşurken, Buca Cezaevi'nin kurulu olduğu 80 dönümlük alan ilçeye kazandırılacak. Yeni cezaevinin 3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.