Charles Vess’in İstanbul’u ÇEKÜL Vakfı’nda Sergileniyor: Çiztanbul



Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, 14 Haziran’dan itibaren çok özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türkiye merkezli çizgi roman kuruluşu Studio Rodeo’nun, 2012 yıllığı için İstanbul’a çalışma ziyaretinde bulunan Charles Vess’in ilgili eserinden büyük ebatlı röprodüksiyonları, ÇEKÜL Evi sergi salonunda izlenebilecek.

ABD’nin Virginia eyaletinde yaşayan Charles Vess, günümüz dünya çizgi edebiyatının önde gelen isimlerinden. Neil Gaiman’la birlikte imza attığı Sandman öyküleri ve çocuk kitapları başta olmak üzere, Vess’in, çok sayıda farklı dilde yayınlanan çalışmaları bulunuyor.

Studio Rodeo’nun Çiztanbul projesi kapsamında geçtiğimiz yılın Mayıs ayında İstanbul’da bulunan Vess, müzeler, anıtlar, tarihi sokaklar, sayfiye yerleri ve popüler mekânlar dâhil olmak üzere, İstanbul’u İstanbul yapan değerleri yerinde bizzat incelemişti.



Amerikalı sanatçı, İstanbul’un tarihine, ambiyansına ve dokusuna dair izlenimlerini mistik bir hava içinde, 15 sayfalık bir çizgi öyküye döktü. Çiztanbul adlı kitabın açılışında yer alan bu eser, Yerebatan Sarnıcı’ndan Üsküdar’a, Galata Kulesi’nden Mısır Çarşısı’na dek nice İstanbul değerini, görsel yapısı içine gizlenmiş çeşitli bilmeceler ve göndermelerle kuşatıyor. Hezarfen’in kanatları altında İstanbul’a gökyüzünden bakan Nasreddin Hoca, dışarıdan gelerek bu masal şehrini keşfetmesiyle Charles Vess’in öyküdeki izdüşümü gibi.

ÇEKÜL Evi’nde 20 Temmuz’a dek gezilebilecek olan sergi, kitapta yer alan bitmiş sayfaların büyük ebatlı röprodüksiyonlarının yanı sıra, Vess’in bazı eskizlerinden röprodüksiyonları ve çalışma ziyareti sırasında çekilmiş çok sayıda fotoğrafı da içerecek.

Çizgi edebiyata ve İstanbul’un kozmopolit değerlerine hayran olanlar için, özel sürprizler de söz konusu.