CHP, Çevre Yasası'nın İptalini İstiyor



CHP, Çevre Yasası'nın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP, 5491 Sayılı Çevre Yasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa'nın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması isteniyor.

CHP Aydın Milletvekili Mehmet Boztaş ile Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Anayasa Mahkemesi'ne gelerek başvuru dilekçesini sundular.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Rasim Çakır, yasanın, CHP'nin katkı yapmasına olanak sağlanmadan çıkarıldığını savundu. Çakır, ''Yasanın, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili hangi riskleri içerdiğini bildiğimiz için, TBMM Genel Kurulu'nda bize tanınmayan hakkı, Anayasa Mahkemesi'nde kullanmak üzere buraya geldik'' dedi.

Yasanın altı maddesindeki bazı hükümlerin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediklerini belirten Çakır, nükleer santrallerin yapımı ve işletilmesinde Atom Enerjisi Kurumu'na yetki veren üçüncü maddenin (j) bendinin son cümlesinin iptalini ve yürürlüğünün durdurulmasını istediklerini kaydetti. Bu hüküm ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, denetleme ve kontrol etme yetkisinin elinden alındığını öne süren Çakır, bunun gelecekte önemli bir risk oluşturacağını ileri sürdü.

''Tarihi eser arayacak, maden arıyordum diyecek''
Yasanın 10'uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki, ''Petrol, jeotermal kaynaklar ve maden arama faaliyetleri, Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamı dışındadır'' hükmünün de Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan Çakır, bu hükmün, sit alanlarında tarihi eser arayan ve yakalanan bir kişinin, ''maden arıyordum'' demesi halinde hakkında yasal işlem yapılmayacağı anlamına geldiğini belirtti.

Çakır, yasanın geçici ikinci maddesindeki, 'işletmelere bu Kanun ve yönetmeliklerle getirilen ek yükümlülüklerin gerçekleştirilmesi için, yönetmeliklerin yayımlanmasından sonra, Bakanlıkça bir yıla kadar süre verilebileceği' ve 12'nci maddesinin birinci fıkrasındaki, ''Yönetmeliklere aykırı davrananlara söz konusu aykırı faaliyeti düzeltmek üzere bir yılı aşmamak üzere süre verilebilir'' hükümlerininde Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

Rasim Çakır, bu hükümlerin, çevreyi kirletmenin bir yıl süreyle yasal hale gelmesi anlamına geleceğini iddia etti.

"Yasa beklentilere cevap vermiyor"
CHP Aydın Milletvekili Mehmet Boztaş da yasanın, 'beklentilere cevap vermediğini, çevreci bir yasa olmadığını' savundu. Boztaş, çevresel etkiler ve çevre felaketleri düşünüldüğünde yasanın 'dağın fare doğurması' anlamına geleceğini öne sürdü.

Yasayla çevreyi kirletenlere verilecek cezanın artırıldığını, ancak korumaya yönelik herhangi bir tedbir alınmadığını ileri süren Boztaş, 'kirleten öder' mantığıyla hareket edildiğini, çevreyi kirletenlerin parayı ödeyerek kurtulacaklarını ifade etti.