CHP 'Dişli' İddialarını Meclis'e Taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Şaban Dişli’yle ilgili rüşvet iddialarını gündeme getirerek, “Partinizin genel başkan yardımcısının 1 milyon dolar karşılığında iş takipçiliği yapmasını nasıl karşılıyorsunuz?" diye sordu. Bu arada Şaban Dişli CHP'nin suçlamasının üzerinden bir gün geçmesine rağmen konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Dişli dün yaptığı açıklamada "Belgeyi henüz görmedim. Önce belgeyi görelim" demiş ve bir yalanlamada bulunmamıştı.

Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’nin İstanbul’un Silivri İlçesindeki 79 ada 6,7,8 no’lu parsellerin alınması, imar değişikliklerinin yapılması karşılığında kendisine 1 milyon ABD doları ödeme yapılmasına ilişkin protokol imzaladığı iddiasını hatırlattı. Söz konusu protokolün imzalanmasından sonra, protokolde yazılanların aşama aşama gerçekleştiğini ve Silivri Belediye Meclisi kararlarıyla arsaların imar durumunun değiştiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

 Anayasa ile yasaklanmış durumda 

"Anayasa’nın 82. maddesi milletvekillerinin para karşılığı iş takipçiliği yapmalarını yasaklamıştır. Bu yasağa karşın partinizin genel başkan yardımcısının 1 milyon dolar karşılığında iş takipçiliği yapmasını nasıl karşılıyorsunuz? İmar değişikliği ile konut alanı olan arsalar ticaret alanına dönüştürülmüş, otopark alanları emsale dahil edilmemiş ve ‘ticaret-hizmet alanlarında yapı boyutları serbesttir’ kararı alınmıştır. Bazı kişilere olağanüstü rant sağlayan bu kararı olağan karşılıyor musunuz? Karşılamıyorsanız herhangi bir inceleme ya da soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? 15 Mayıs 2006 3 milyon 450 bin dolara satın alınan arsaların, 31 Ağustos 2006 tarihli protokolde, 8 milyon 600 bin dolara satışından söz edilmekte ve bu satıştan sonra da Şaban Dişli’ye 1 milyon doların ödenmesi öngörülmektedir.

"11 trilyonu aşan bir rantın sağlandığı doğru mu?"

Dişli bu arsanın 8 milyon 600 bin dolara satılacağını bir yıl önceden nereden biliyordu? Satış yapılacak şirketle imar değişikliğinden önce, ayrıca bir ön protokol yapılmış mıydı? Arsaların imar değişiklikleri İstanbul Büyükşehir Belediyesinde görüşülürken, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve İSKİ Genel Müdürlüğünün şartlı görüş verdiği, Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün ise olumsuz görüş verdiğinden bilginiz var mı? Bu arsaların 16 Ocak 2008 tarihindeki satışıyla, iki gün sonraki 18 Ocak 2008 tarihindeki satış değerleri nedir? Bu iki günlük süre içinde 11 trilyonu aşan bir rantın sağlandığı doğru mudur? Konu ayrıca yargı sürecine girmiştir. Bu süreçte Adalet ve Kalkınma Partisi olarak TBMM’ye bu konuda bir fezleke geldiğinde, Sayın Şaban Dişli’nin dokunulmazlığının kaldırılmasını destekleyecek misiniz?"