CHP'den Suç Duyurusu!



CHP Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran ve Gürsel Tekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, Gezi Parkı'nın yıkılmaması için eylem yapanlara yönelik açıklamaları nedeniyle "yargı görevini yapanı etkileme" ve "kanunlara uymamaya tahrik" suçlarından suç duyurusunda bulundu. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Oran, Adliyenin C Kapısı önündeki basın açıklamalarına izin verilen alanda açıklama yaptı.

İstanbul'da bir dram yaşanıyor

Gezi Parkı'nın durumunun felaket olduğunu ifade eden Oran, "Sabaha karşı yeniden bir müdahale oldu. Müdahale halen devam ediyor. Sivil toplum örgütü temsilcileri ve milletvekili arkadaşlarımız da orada. İstanbullular var. Trafik akıyor, insanlar işlerine gidiyor ama polis sürekli olarak çeşitli aralıklarla müdahale ediyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Büyük bir vicdansızlık, insafsızlık. İstanbul'da bir dram yaşanıyor" dedi.

Bu yargıya müdahale anlamına geliyor

Bu süreçte milletin iradesinin dikkate alınmadığını belirten Umut Oran, "Yürüyen bir yargı süreci var buna rağmen, bir kişinin talimatıyla bütün mekanizma otomatik olarak çalışıyor. İşin esasına baktığımız zaman Başbakan bir suç işliyor. Bu hafta içinde 3. köprüyle ilgili açıklamada 'Biz karar verdik gereği yapılacak, kimseyi dinlemeyeceğiz' dedi. Bu hem Anayasa'ya hem de kuvvetler ayrılığına aykırı. Bu yargıya müdahale anlamına geliyor" diye konuştu.

Milletin canını ve malını emanet ettiği polisin halkla karşı karşıya olduğunu belirten Oran, "Polis halka karşı son derece orantısız bir şiddet, güç uyguluyor. Dün de yaptı, bugün de yaptı. Sabaha karşı onlar uyurken çadırlarına gaz bombaları atarak müdahale ediyor. Gerçekten Türkiye Cumhuriyeti'ne laik, sosyal hukuk devletine yakışmayan bir durum. Biz bugün suç duyurumuzu yapacağız. Pazartesi günü bugünkü olayları da içeren suç duyurumuzu ise milletvekili arkadaşlarımızla tekrar yapacağız" diye konuştu. Açıklamanın ardından Umut Oran suç duyurusu dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu.

Başbakan hakkında suç duyurusu

CHP Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran ve Gürsel Tekin tarafından hazırlanan suç duyurusu dilekçesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, Gezi Parkı'nın yıkılmaması için eylem yapanlara yönelik açıklamaları nedeniyle "yargı görevini yapanı etkileme" ve "kanunlara uymamaya tahrik" suçlarından suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, 27 Mayıs gecesi parkın arkasındaki duvarın yıkıldığı, yıkımı protesto edenlere karşı polis tarafından saldırıldığı ve bir çok ağacın yerinden söküldüğü anımsatıldı. Başbakan'ın 3. köprünün inşaat açılışında, "Ne yaparsanız yapın. Biz kararımızı verdik... Biz orada tarihi yeniden ihya edeceğiz" dediğine dikkat çekildi.

Dilekçede, Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği tarafından, parka yapılacak inşaatla ilgili İstanbul 6. İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açıldığını, Mimarlar Odası tarafından da açılan davaların henüz sonuçlanmadığı belirtildi. Başbakan'ın yargılaması devam eden bir dosyayla ilgili, konumunu kullanarak, mahkeme kararlarını tanımayacağını ima ettiği öne sürüldü. Başbakan'ın bu açıklamaları sonucu, 30 Mayıs günü, sabaha karşı saat 04.30'da, parka bekleyenlere karşı hukuka aykırı polis müdahalesinin yapıldığı, insanların ağır bir şekilde darp edildiği, iş makinalarının istinat duvarını ve civarındaki ağaçları imha ettiği savunuldu.