CHP'den 'TMMOB' Teklifi



CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, hükümetlere "meslek odalarını idari ve mali açıdan denetleme yetkisi veren" kanun maddesinin yasa metninden çıkarılması gerekçesiyle kanun teklifi verdi.

Işık, TBMM Başkanlığına Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifini sundu.

Teklifin gerekçesinde, AKP iktidarının uzun süredir meslek odalarını hedef olarak seçtiği iddia edilerek, "Gezi Parkı eylemlerinin ardından meslek odalarına yönelik girişimler hız kazanmıştır. Bir yandan meslek odalarının yetkilerini tırpanlayan düzenlemeler yapılırken, bir yandan da odaları vesayet altına almaya çalışmaktadır. Bunun için hep şikâyet edilen darbecilerin mevzuatından yararlanmaktan da çekinmemektedir. Meslek odalarının kendi denetim ve genel kurullarının yok sayılarak, 30 yıl öncesinin darbe dönemi mevzuatıyla siyasi iktidarların denetimine sokulması, ileri demokrasiyle açıklanabilecek bir durum değildir" denildi.

Teklif, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunun "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üzerinde, Bayındırlık Bakanlığınca; ihtisas dallarına göre Odalar üzerinde ise, ilgili bakanlıklarca idari ve mali denetim yapılır. İlgili Bakanlıklar; Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile tespit edilir" şeklindeki maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.