CHP'li Karademir'den Allianoi İçin Önerge

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Yontalı Barajı'nın suları altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan Allianoi antik kentini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Karademir, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istemiyle verdiği soru önergesinde, Koruma Kurulu kararlarına aykırı uygulamalar karşısında, bakanlığın Allianoi için herhangi bir işlem yürütüp yürütmediğini sordu.

Bergama Müze Müdürlüğü'nün başvurusu üzerine Allianoi'un İzmir I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 29 Mart 2001'de I. Derecede Arkeolojik Sit Alanı ilan edildiğini hatırlatan Karademir, Antik kentin kurtarılması için projede değişiklik yapılması konusunda Enerji Bakanlığı - Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen girişimlerin bugüne kadar bir sonuç vermediğine dikkat çekti.

Karademir'in bakan Koç'tan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

-Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından, alınan kararların, 2863 sayılı KTVK kapsamında alındığı ve hukuki bir belge niteliği taşıdığına göre, kurul kararlarına aykırı uygulamalar karşısında, Bakanlığınızca ne tür bir işlem yürütülmektedir?
-Hakkında üç kez, Birinci Derecede Arkeolojik Sit alanı kararı alınmış ve dünya kültür mirası literatürüne girmeye aday bir kültür varlığı olarak tasdik edilmiş Allianoi'nin, ziyarete açılması ve turizme kazandırılması için bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?
-DSİ'nin, İzmir 2. İdare Mahkemesinde 'Allianoi diye antik bir kent olduğuna dair herhangi bir kalıntıya rastlanmadığı' yönündeki ifadeleri, kamu kurumlarının, kendi aralarındaki koordinasyon eksikliğinin bir sonucu mudur? Yoksa, koruma kurulu kararlarının yok sayılması mıdır?
-İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun, 13 Ekim 2005 tarih ve 1453 sayılı kararında, "konunun ve korumaya yönelik önlemlerin Bakanlığınızca çözümlenmesi" istenilmiştir. Bu anlamda, bakanlığınızca, söz konusu karar doğrultusunda her hangi bir çalışma başlatılmış mıdır?
-Son yıllarda, yerli ve yabancı tur operatörlerinin Allianoi'u tur programlarına aldığı, TV kanallarının belgesel veya dizi film çektikleri basınımızda yer almaktadır. Bu bağlamda, 2005 yılında, Bergama ilçemize gelen ziyaretçi sayısı nedir? Bu ziyaretçilerden ne kadarı Allianoi'u ziyaret etmiştir?
-TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nın işbirliği ile tarihi kentler Birliği ve Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen "Tarihi Kentler Birliği Uluslar arası Beşiktaş- İstanbul Buluşması" toplantısında yapmış olduğunuz ve 04.12.2005 tarihli ulusal basınımızda yer alan konuşmanızda, "AB üyelik müzakerelerinin başlatıldığı bir dönemde Türkiye'nin stratejisini belirleyebilecek en önemli olay olma özelliği taşımaktadır kültür. Bu alanda somut bir teklif yapıyorum. Hep birlikte ulusal düzeyde bir kültürel miras listesi oluşturalım" açıklaması yapılmıştır. Bakanlığınızca 'Ulusal düzeyde Kültürel Miras Listesi' oluşturulması çalışmaları başlatılmış mıdır? Allianoi Antik Kenti, Kültürel Miras Listesinde yer alacak mıdır?
-Antik kentin korunarak, barajında yapılabileceğine dair mühendislik çözümlerinin olduğu bilim çevreleri ve meslek odalarınca dile getirilmektedir. Bu mühendislik çözümleri doğrultusunda Bakanlığınızın bir girişimi olmuş mudur? Ya da, bu konuda bir girişimde bulunacak mısınız?