CHP'li Kılıçdaroğlu'nun En Güzel Vaadi



CHP Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Beyobası Beldesi'nden geçen Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulacak hidro elektrik santraline (HES) karşı çıkan köylü ve çevrecilere destek verdi. Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı eylemde konuşan Kılıçdaroğlu, “En büyükten en küçüğe, torundan nineye kadar sizin sahip çıktığınız bu doğa ve çevreye biz de Ankara'dan sahip çıkacağız” dedi.

Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulmak istenen HES'e köylü ve çevrecilerin tepkileri dinmiyor. Santrale karşı çıkan köylü ve çevrecilerin eylemine, CHP Muğla milletvekilleri Gürol Ergin ve Fevzi Topuz ile Muğla Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, Köyceğiz Belediye Başkanı CHP'li Salih Erbay, İl Genel Meclisi Başkanı CHP’li Zeki Köylü, CHP İl Başkanı Süleyman Uslu ve Beyobası Belediye Başkanı MHP'li Besim Özbek'in yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

Sabah erken saatlerde Beyobası’nın Pınarköy Köyü’nde toplanan yaklaşık 4 bin kişi, servislerle Yuvarlakçay Irmağı'nın kaynağı olan Topgözü Mevkii'ne götürüldü. Köyceğiz Belediye Başkanı CHP'li Salih Erbay, “Buradaki olayın siyasi yanı yok. Hangi partiden olursa olsun birlikte hareket etmeye kararlıyız. Ben aynı zamanda bu bölgenin altyapı birlik başkanıyım. Bize bile danışılmadan bu karar verildi. Birlik olarak hukuksal mücadelemiz devam ediyor. Toplumsal mücadeleyi de burada birlikte veriyoruz. Halka rağmen hükümet ne yapmak istiyor anlamış değiliz. Yasaların ağır işlemesi bizi üzüyor. Dosyalarımızı Kemal Kılıçdaroğlu'na verdik. Şimdiye kadar Kılıçdaroğlu’nun karşısına kim çıktıysa ya istifa etti ya da paçavra oldu. Artık Kemal beye biz ‘Karabela Kılıçdaroğlu’ diyoruz. Şimdi de Meclis'te bu işi çözmesini istedik” dedi.

Erbay, “Buradan 2.4 megavat elektrik elde edilmesi planlanıyor. Köyceğiz, Dalyan Çevre Koruma ve Altyapı Birliği şartnamesinde herhangi bir köye en az 600 litre saniye su verilme zorunluluğu var. Bu kadar suyu köylere verdikten sonra ellerinde kalacak suyla enerji üretmeleri mümkün değil. Onların derdi enerji değil suyu satmak. Projenin yeni baştan hazırlanması gerekiyor. Yeni proje için de ÇED raporu zorunluluğu getirilmeli. Bu saatten sonra geri dönüşümüz olamaz çünkü artık biz hep birlikte dağa çıktık. ‘3- 5 çevreci ve enteller eylem yapıyor’ diye gösterilmeye çalışılıyor. Ama işte tüm köylüler burada. Herkes burada yatıp kalkıyor. Bizi kimse görmezden gelemez” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da bölgede incelemelerde bulunup vatandaşlarla görüşürken, eyleme sonuna kadar destek vereceğini söyledi, şöyle devam etti:

“80 yaşındaki bir nine ‘Gelip kursunlar bakalım santralı. Bir taş bir baş’ demiş. Bu birlikteliği sürekli kılın ki bir taşa bir baş gerekli olmasın. Siz birlik olun ki biz taşa da başa da sahip çıkalım. Şu anda attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmiyor. Bu iş için önce sizi vicdanen tatmin etmek zorundalar. En büyükten en küçüğe, torundan nineye kadar sizin sahip çıktığınız bu doğa ve çevreye biz de Ankara'dan sahip çıkacağız. Halk demokrasilerde en büyük güçtür. Halk doğaya, ağaca, suyuna ve emeğine sahip çıkıyorsa o zaman siyasal partilerin temel görevi de halka sahip çıkmaktır. Güçlü olmak bölünmemektir. Güçlü olmak ortak ses çıkarmaktır. Güçlü olmak genç, yaşlı birliktelik demektir. Kim hangi güçle bu suyu sizin elinizden alabilir? Bunun için 50 gerekçe saysınlar isterlerse ama bunu ancak külahıma anlatırlar. Önce insan mı para mı gelir? Bizim için önce insan gelir.”

Bülent Arınç ile yaşadığı düello polemiğine de değinen Kılıçdaroğlu, “Birileri korkup karşımıza çıkmıyor. Ama onları kaçtıkları yere kadar kovalayacağız kimse merak etmesin. Kovalayıp yüce divana kadar çıkartacağız. Yetim hakkı yiyenler hesap verecekler. Suyunuzu almak isteyenler de hesap verecek” dedi.

Konuşma dakikalarca alkışlanan Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Yatağan İlçesi'ndeki deve güreşlerini izlemek için yola çıktı.