Enka'dan, Blue City İçin 1.9 Milyar Dolarlık İmza



Enka ve Yunanlı ortağı Aktör, Umman'daki 18 milyar dolarlık Blue City projesinin ilk bölümünün inşaatı için anlaşmayı dün imzaladı.

İşadamı Şarık Tara'nın şirketi Enka inşaat, Umman'daki Blue City projesi için ortağı Yunanlı Aktör firmasıyla birlikte 1.9 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Türk firmalarının bugüne kadar yurtdışında aldığı en büyük işlerden biri olan Blue City'le ilgili anlaşma haberi dün Enka inşaat'tan İMKB'ye gönderilen açıklamayla duyuruldu. Açıklamada Enka-Aktor Müşterek Teşebbüs Ortaklığı'nın işveren firma Asit ile Blue City projesinin 1.9 milyar dolar tutarındaki 1. kısım inşaatı ile ilgili ön anlaşmayı dün Umman'ın başkenti Muskat'ta imzaladığı kaydedildi. Açıklamanın ardından Enka hisseleri günü yüzde 0.6'lık primle 16.90 YTL'den kapattı.

Enka'nın yer aldığı projeyle Umman'da Dubai benzeri bir kent inşa edilecek. Çeşitli etaplardan oluşacak Blue City projesinin Enka'nın da yer aldığı ilk aşamasında 5 bin daire, 200 villa ve 4 otel inşaatı yapılması bekleniyor.

Umman'in El Sawaidi adlı sahil bölgesinde kurulacak olan Blue City'nin tamamının 15 yılda tamamlanması hedeflenirken proje maliyetinin 15 milyar euroya kadar çıkabileceği vurgulanıyor.

Enka bundan önce Libya, Suudi Arabistan, Rusya ve Beyaz Rusya'daki birçok kent inşaa projesinin içinde yer almıştı.

Kelebek 1 milyon YTL'ye Isısan'ın

Enka Grubu, iştiraklerinden Kelebek Mobilya'yı satmak için Isısan'ın sahibi Kayserili Özbıyık Ailesi'yle anlaştı. Enka İnşaat'tan İMKB'ye önceki gün gönderilen açıklamada şirket iştiraklerinden Kelebek Mobilya hisselerinin blok şansı için Özbıyık ve Göknar ailelerini temsilen Mehmet Özbıyık ile görüşmelere başlandığı belirtilmişti. Dün akşam ise anlaşmanın tamamlandığı duyuruldu. Buna göre alıcı taraf Kelebek Mobilya'nın banka borçlarının bir kısmını üstlenecek ve üzerine 1 milyon YTL'lik ödeme yapacak.

Kelebek'e satın alan Özbıyık Ailesi Isısan, Erbosan, Atlantik Hah ve Değirmencilik Yem gibi şirketlerin de bulunduğu bir firmalar topluluğunu yönetiyor. Pazarlık haberleriyle birlikte Kelebek Mobilya hisseleri dün yüzde 10.5 yükselerek günün en çok kazandıran hisseleri arasına girmişti.