'Çiftlik Gökdelen' Kendine Yetecek



Dünyanın açlık sorununu gökdelenler çözebilir mi? Neden olması! New York’taki Roosevelt adasında inşa edilmesi planlanan yusufçuk kanatları şeklindeki ‘çiftlik gökdelende’ dünyanın açlık sorununu çözecek bir üretim planlaması yapılacak.

Yüksekliği 600 metre olacak çiftlik, kullanacağı suyu, enerjiyi ve gerekli olan gübreyi tamamen  kendi başına üretecek. Tarımda revizyon olarak görülen gökdelenin dikey bir sera işlevi görmesi düşünülüyor. Belçikalı tasarımcı Vincent Callebaut tarafından tasarlanan gökdelenin 132 katında 28 tür bitkinin ekolojik tarımı, sığır ve kümes hayvanları yetiştirilmesi, rüzgar enerjisinden elektrik üretme, geri dönüşüm gibi projeler yapılacak.

Yağmur suyu kullanacak

Konut ve ofis olarak da hizmet verecek yusufçuk biçimli gökdelenin iki merkez kulesi, cam ve çelikten yapılmış sera görevi gören iki kanatla birbirine bağlanmış. Kışın ısınmak için güneş enerjisi kullanan gökdelen yazın serinlemek içinse bitkilerden sağlanan doğal havalandırmayı kullanacak. Dünyanın ilk ‘dikey çiftliği’nde yağmur suyundan kullanma ve içme suyu elde edilmesi de planlanıyor. Yağmur suyu organik bileşiklerle beslenip tarımda da kullanılacak.

Çevre sorunlarıyla boğuşan dünyada yeni bir cennet yaratmayı planlayan Belçikalı firmanın diğer bir hayaliyse nilüfer yaprağı şeklinde, kendi kendine bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek yüzen bir ekolojik şehir yaratmak.
Nilüfer yaprağı şeklinde tasarlanan şehir, iklim değişikliğine bağlı küresel ısınma sebebiyle okyanus sularının yükselmesi tehdidine karşı planlanırken, yusufçuk şeklindeki gökdelense insan nüfusunun artmasıyla dünyada baş gösterecek gıda ve sağlık sorununa çözüm olarak tasarlanıyor.

Hedef ekolojik denge...

Küresel ısınma, açlık ve tüketim kültürünün yok ettiği ekolojik dengeyi yeniden yaratmayı hedefleyen tasarımcılar, ‘dikey çiftliği’ tüketim kültürünün başkenti olarak gördükleri New York’ta hayata geçirerek tüm dünyaya önemli bir mesaj vereceklerini söylüyor. (The Daily Mail)