Erdemir Oyak'a Devredildi



Erdemir'deki yüzde 46.12'lik İdare hissesi ile yüzde 3,17'lik Türkiye Kalkınma Bankası hissesinin Oyak'a devrine ilişkin hisse devir sözleşmesi imzalandı. Erdemir, hisselerin bedelini peşin olarak ödedi. Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Metin Kilci, bu sabah itibariyle 2 milyar 770 milyon doların idare hesaplarına, 190,2 milyon doların da Türkiye Kalkınma Bankası hesaplarına geçtiğini açıkladı.

Erdemir'in hisse devir sözleşmesi imza töreninde konuşan Kilci, 1987 yılında özelleştirme kapsamına alınan Erdemir hisselerinin özelleştirme stratejisinin Nisan 2005'te belirlendiğini hatırlattı. Kilci, bu stratejiyle yüzde 46,12'lik idare hissesi ve yüzde 3,17'lik Türkiye Kalkınma Bankası hissesinin blok olarak özelleştirilmesinin hüküm altına alındığını kaydetti. 30 Mayıs 2005'te başlayan ihale sürecinde 24 Eylül'de tekliflerin alındığını belirten Kilci, 4 Ekim tarihinde yapılan ihalede en yüksek teklifi yüzde 46,12 için 2 milyar 770 milyon dolar ile Oyak'ın verdiğini kaydetti.

Rekabet Kurulu görüşünün ardından 1 Aralık'ta Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayının geldiğini hatırlatan Kilci, bu sabah itibariyle ihale bedelinin hesaplarına geçtiğini bildirdi.

Hisse devir sözleşmesi için Oyak adına Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Türker imza atarken, Özelleştirme İdaresi adına Metin Kilci, Türkiye Kalkınma Bankası adına da Genel Müdür Abdullah Çelik imza koydu.

Oyak'ın Arcelor ile yapmayı planladığı ortaklığa ilişkin Rekabet Kurulu onayı konusundaki bir soruya karşılık Kilci, ihaleden sonra Oyak tarafından kurulan Ataer A.Ş. adına Rekabet Kurulu'ndan idare tarafından izin alındığını kaydetti. Bunun ardından Arcelor ile yapılacak ortaklık nedeniyle ortaklık yapısındaki değişiklik için Rekabet Kurulu'ndan ikinci bir izin söz konusunu olduğunu, burada bir gecikme yaşandığını kaydeden Kilci, ”Dolayısıyla idaremize başvuran şirket adına Rekabet Kurulu izni alındı ve bu şirkete devir gerçekleştirildi” dedi.

Oyak Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Türker ise, gazetecilerin sorularına karşılık “biraz daha sabır” isterken, bu özelleştirmenin Oyak'a Erdemir'e ve Türk milletine hayırlı olmasını diledi. Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy'un en kısa zamanda yapacağı basın toplantısıyla tüm sorulara ayrıntılı cevap vereceğini açıklayan Türker, Ulusoy'un şu anda devir teslimin fiilen yapılması için uğraştığını söyledi.

Bir gazetecinin özelleştirme hesaplarına geçen 2 milyar 770 milyon dolarlık rakamın ne kadarlık bölümünün hazine hesaplarına aktarılacağı yönündeki sorusuna karşılık da ÖİB Başkanı Kilci, “Bu konuda bir değerlendirme yapmadık” demekle yetindi.

Toplam bedel 2 milyar 960 milyon dolar
Bu arada, ihaleyi kazanan OYAK geçen yılın Ekim ayında gerçekleştirilen ihalede, yüzde 46,12'lik hisse için 2 milyar 770 milyon dolar teklif vermişti. OYAK'ın yüzde 3,17'lik TKB hisseleri için ödeneceği tutar ise yaklaşık 190,4 milyon dolar olarak hesaplanırken, toplam ödeme de 2 milyar 960 milyon doları bulacak. Böylelikle Erdemir'in yüzde 49,29 oranındaki hissesi Ataer A.Ş'ye geçmiş olacak.

Arcelor ile yollar ayrılmıştı
Bu arada, ihaleyi kazanan OYAK, Erdemir'i devralmak için kurduğu Ataer A.Ş'nin yüzde 41'lik bölümünün Lüksemburg merkezli Arcelor'a satışı için görüşmeler yürütmüş, ancak 22 Şubat tarihinde yaptığı açıklama ile Rekabet Kurulu'ndan bu ortaklığa ilişkin herhangi bir görüşün gelmemesi ve bir karar beklenmesi durumunda zaman kısıtlaması olacağı gerekçesiyle Erdemir hisselerinin, tamamı OYAK'a ait olan Ataer Holding tarafından alınmasının öngörüldüğünü açıklamıştı.

Bu kararın ardından da Rekabet Kurulu, 23 Şubat tarihinde, Ataer Holding'in yüzde 41'inin Arcelor şirketine devrine ilişkin izin başvurusunun geri çekilmesi nedeniyle “herhangi bir karara gerek olmadığını” açıklamıştı.