‘Ciğerlerimiz Satılık Değil’



Samsun’un Tekkeköy ilçesinde Cengiz AŞ tarafından işletilmesi planlanan Kombine Çevrim Enerji Santralı’nın “Derin Deniz Deşarjı” projesi için gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı olaylı geçti. 17 yıl boyunca yeraltı sularının ısıtılarak denize boşaltılacak olmasının bölgede yaratacağı çevre tahribatına dikkat çeken yöre halkı, toplantıyı terk etti.

Kutlukent Kültür Salonu’ndaki bilgilendirme toplantısında Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Cengiz Enerji yetkilileri, halka santralın denize nasıl deşarj edileceğini anlattı. Cengiz Enerji yetkilileri, atıkların denize derin deşarj yöntemiyle boşaltılacağını söyledi. Tekkeköylüler ve Samsun Çevre Meclisi üyeleri ise 17 yıl santralın soğutulması amacıyla kullanılacak suyun denizden alınacağını, ısındıktan sonra yeniden denize deşarj edileceğini vurgulayarak, “Böylelikle deniz suyu ısısı yükselecek ve balık popülasyonu zarar görecek” dedi. Çevre ve Orman Bakanlığı görevlisi Emin Esen, deniz suyunun ısınmasının hangi zararlara yol açacağı konusunda araştırma yapacaklarını ve tüm itirazları değerlendireceklerini belirtti.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı toplantıda Tekkeköylüler yıllardan bu yana bölgeye kurulan fabrikaların hiçbir zararı yokmuş gibi gösterilerek halkın kandırıldığını ancak ilçede kanserli hasta sayısının arttığını ifade etti.

Çevre Meclisi Başkanı Muzaffer Karadeniz de Çevre Orman Müdürlüğü yetkililerinin de termik santralı kurmak isteyen şirketten yana tutum aldığını savunarak, bakanlığın ÇED raporunu onaylamasına tepki gösterdi.

Zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantıda “Ciğerlerimiz Satılık Değil, Termik Santral İstemiyoruz” yazılı pankart açan çevreciler, Kombine Çevrim Enerji Santralı Projesi’nin sonuna kadar karşısında olacaklarına işaret ettiler. Çevreciler, “Termik santral istemiyoruz. Samsun’un havası şu anda bile kötü iken termik santrallar kurulduktan sonra daha da kötü olacak” diye konuştu. Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile tartışan çevreciler toplantıyı terk etti.