Cihangir, Parkını Geri İstiyor



Radikal Gazetesi'nden Elif İnce'nin haberine göre, Sıraselviler Caddesi’nde şu anda otopark olarak kullanılan yaklaşık 200 metrekarelik alanın park olarak düzenlenmesi için Cihangirliler 13 senedir mücadele ediyor.

Gezi Parkı protestolarından sonra kurulan Cihangir Park Forumu, 2006’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) satıldıktan sonra otoparka çevrilen alanın tekrardan park olarak düzenlenmesi için harekete geçti. Önümüzdeki üç gün boyunca Firuzağa Meydanı’nda imza toplayacak forum üyeleri, İBB’ye yazdıkları dilekçede “Usulsüz olarak satılan kamusal alanımızın Cihangir halkına iadesini istiyor, bir an önce yeniden yeşil alan-park olarak düzenlenmesini İBB’den talep ediyoruz” dedi. Alan, Beyoğlu’nun geçen aralıkta iptal edilen imar planlarında da ‘park’ olarak gözüküyor.

Parktan otoparka

Sıraselviler Caddesi ile Bakraç Sokak’ın kesişiminde, Savoy Balık’ın önündeki ufak park Cihangir’deki az sayıdaki yeşil alandan biriydi. 2001’de Cihangir Güzelleştirme Derneği’nin uğraşları sonucunda Beyoğlu Belediyesi küçük parkı temizleyerek yeşillendirmiş ve banklar koymuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise 2006’da alanı ihaleyle sattı. Yeni ‘sahip’leri tarafından ağaçları kesilen ve bankları kaldırılan park, protestolara rağmen otoparka dönüştürüldü.

Kamuya ait yeşil alanın satılamayacağını öne süren Cihangir Güzelleştirme Derneği yargıya başvurdu. 2008’de İstanbul 7. İdare Mahkemesi, derneği haklı bularak İBB’nin gerçekleştirdiği satışı iptal etti. Bunun üzerine İBB, tapuyu geri almak için alanı satın alan şahsa tapu iptal davası açtı. Hâlâ devam eden davanın bir sonraki duruşması 11 Mart’ta görülecek.

Cihangir Park Forumu, İBB’ye dilekçelerinde “5 senedir sonuçlanmayan bu dava nedeniyle İstanbul’un yeşil alan oranı en düşük semtlerinden biri olan Cihangir bir türlü yeniden parkına kavuşamıyor” dedi. Forum, mahalleden toplanan imzaları İBB’nin dava dosyasına ekletmek istiyor.

‘Yeşil alan satılamaz’

Cihangir Güzelleştirme Derneği’nden Avukat Pervin Çelik, “Büyükşehir Belediyesi burayı 2006’da kendi özel mülkü gibi ihale yoluyla satışa çıkartmış. Dernek meseleyi yargıya taşımış, mahkeme de yeşil alan kamuya ait olduğu ve satılamayacağı için derneği haklı bulmuş. İBB, tapunun iade edilmesi için parkın yeni sahiplerine dava açmış. Şimdi bu dava sonucunda tapunun belediyeye geri verilmesi ve alanın yeşil alan olarak düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

Cihangir Bizi Çağırıyor İnisiyatifi’ nden Necile Deliceoğlu, parkın 2000 yılında da satılmak istendiğini, şikâyetleri üzerine Kadir Topbaş’ın araya girerek satışa engel olduğunu anlattı: “2000’de satış engellendikten sonra park düzenlendi. Belediye ağaçlara bakım yaptı, çitle çevirdi, banklar koydu. Yaşlıların dinlendiği, sevimli, minik bir park olmuştu. Yıllarca böyle kullanıldıktan sonra satıldı. İlk sahipleri burayı otel yapmak istiyorlardı ve otele Sıraselviler’den giriş verebilmek için bu parka ihtiyaçları vardı. 2006 Eylül’ünde sabaha karşı 3-5 silahlı adam parkı kapatarak 40 yıllık ağaçları kesti, her yere beton döktü. O zaman da parkın yok edilmesini çoluk çocuk protesto etmiştik, hala mücadele ediyoruz.”